Türkiye gündemine damgasını vuran, eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın 3 ay tutuklu kalıp kalp spazmı geçirmesine, üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın cezaevinde intihar etmesine yol açan davada, 2 yıl 9 ay sonra "YÖK izni olmadan yargılama yapılamayacağına" karar verildi. Aşkın, "Fatura ağır oldu. Enver Bey için nasıl izin alınacak?" dedi.
Kapatılan DGM'nin yerine kurulan özel yetkili Van Başsavcı Vekilliği, YYÜ Tıp Fakültesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi malzeme alımı için yapılan ihalelerde, çıkar amaçlı suç örgütü kurarak usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla Rektör Aşkın'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında 2005'te dava açtı.
Tartışmalı savcı
Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç edilen Savcı Ferhat Sarıkaya'nın açtığı davanın soruşturması sırasında, Aşkın ile birlikte Arpalı da tutuklandı. Aşkın, Arpalı ve üniversitede görevli diğer sanıklar hakkında YÖK'ten soruşturma izni istenmeden dava açılması "çıkar amaçlı suç örgütü kurma" suçlamasına dayandırıldı.
Arpalı intihar etti
Aşkın ile aynı koğuşta yatan Arpalı, ziyaretine gelen yakınlarına, "Bu lekeyle yaşayamam" dedikten sonra, 14 Aralık 2005'te koğuşunda çamaşır ipiyle kendisini astı. Arkadaşını bu halde gören Aşkın da kalp spazmı geçirdi. Stent takılan Aşkın, 3 aylık tutukluluk süresinin 1 ayını hasta yatağında geçirdi.
Sanık avukatları, çıkar amaçlı suç örgütünden söz edilebilmesi için baskı, cebir ve haksız kazanç olması gerektiğini belirtip bu suçlamanın düşürülmesini istedi.
Bu suçlamanın düşürülmesi halinde, YÖK'ten izin gerekmesi nedeniyle yargılama da duracaktı. Önce savcılık, sonra özel yetkili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, talepleri reddetti.
Şaşırtıcı karar
Geçen haziranda yapılan duruşmada mahkeme, şaşırtıcı bir karara imza attı. Görüşünü 2.5 yıl sonra değiştiren mahkeme, görevsizlik kararı verdi. Kararda, dosyada suç örgütünü kanıtlayan delil olmadığı belirtildi.
Dosya, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme, dün yapılan duruşmada sanıkların 2 yıl 9 aydır beklediği karara imza attı. Mahkeme, sanıkların yargılanması için izin alınması gerektiğini belirterek dosyayı YÖK'e gönderdi. YÖK yargılama izni vermezse dosya kapanacak. İki yıl önce dosya nedeniyle yaşamına son veren Arpalı için değişen bir şey olmayacak.
'Bu anlayış öldürdü'
Halen YYÜ'de öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Aşkın, "Karar ancak şimdi çıkabildi. Ortada çete olduğunu gösteren kanıt yoktu. Fatura ağır oldu. Telafisi mümkün değil. İyi kötü ben ayaktayım ama Enver bey için nasıl izin alınacak, kime izin verilecek?" diye sordu.
Arpalı ailesinin avukatı Turgut Kazan, "Arpalı'nın ölümüne bu anlayış yol açtı. İyi işleyen bir hukuk düzeninde savcılık aşamasında verilmesi gereken karar, bugün verilebildi" dedi.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, kamu görevlileri hakkında soruşturma ya da dava açılabilmesi için, bağlı oldukları kurumun izin vermesi gerekiyor. Ancak kapatılan DGM'lerin yerine kurulan özel yetkili savcılık ve mahkemelerce yürütülen dava ve soruşturmalarda izin şartı aranmıyor.