20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gelecekte ilaç yerine 'plaster' kullanılacak

Amerikalı bilim adamları, gelecekte ilaç yerine ’plaster’ kullanımını yaygınlaştıracak etkili bir yöntem geliştirdi. ’’Nature Biotechnology’’ dergisindeki habere göre, Santa Barbara Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, INSIGHT ismini verdikleri yöntemle, büyük moleküllerin deriden geçip kana karışmasını sağladı.

Doğum kontrolü ya da sigara tiryakiliğinden kurtulmayı kolaylaştırmak amacıyla plaster kullanıldığı belirtilen haberde, çoğu ilcın hap şeklinde alındığı hatırlatıldı. Protein gibi bazı maddelerin, sindirim sistemi tarafından etkisiz hale getirildikleri için oral yolla alınamadığını belirten bilim adamları, derinin kendi koruyucu bariyerlerinin de bu maddelerin geçişine izin vermediğini kaydetti. Deriden protein geçişini sağlayan yardımcı maddelerin bulunduğunu hatırlatan bilim adamları, bu maddelerin çoğunlukla cildin tahriş olmasına neden olduğunu söyledi.

Bilim adamları, bu durumda tek seçeneğin acı veren iğne olduğunu ifade etti. Bilim adamı Samir Mitragotrivon başkanlığındaki ekip, INSIGHT yönteminin, eskilere göre 100 kat daha etkili olduğunu belirtti. Ekip, geliştirdikleri madde kombinasyonlarının, hem büyük moleküllerin deriden geçişini sağladığını hem de tahrişlere sebebiyet vermediğini kaydetti. Yöntemin, laboravutar ortamında ve sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde başarılı olduğu kaydedildi.

WASHINGTON
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2004 Salı 15:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?