Almanya Başbakanı Merkel, Almanların da Türk geleneklerini öğrenmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insandan dolayı Almanların da Türk geleneklerini öğrenmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Merkel, bugün başkent Berlin'deki Başbakanlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, aralarında çok sayıda Türk öğrencinin de olduğu yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla yaptığı toplantıdan önce, Ludwigshafen kentindeki yangında hayatını kaybeden 9 Türke saygı duruşu için tüm öğrencilerden ayağa kalkmalarını istedi.
Ludwigshafen yangınının korkunç bir olay olduğunu, Almanya'da ve Türkiye'de yaşayan herkesi sarstığını belirten Merkel, yangında hayatını kaybedenleri andıklarını ve yakınlarının acılarını paylaştıklarını kaydetti. Merkel, yangının sebebinin en küçük ayrıntısına kadar aydınlatılması için her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.
Saygı duruşundan sonra konuşan Merkel, Başbakan Erdoğan'ı daha önce ağırladığında iş adamlarıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak, bu sefer farklı bir şey yapmayı düşündüklerini ve uyum sorunlarını ele alabilmek amacıyla Berlin'deki çeşitli okullardan öğrencilerle bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını kaydetti.
Merkel, ön yargıların giderilmesi amacıyla Türklerin geleneklerinin öğrenilmesinin gerekli olduğunu belirterek, ''Burada yaklaşık 3 milyon Türkün yaşaması nedeniyle Türk geleneklerinin öğrenilmesinin de önemli olduğuna inanıyorum'' dedi.
Ön yargıların, insanların birbirlerine açık olmamaları ve birbirleri hakkında bir şey bilmemelerinden kaynaklandığını ifade eden Merkel, ''Biri farklı göründüğü ya da farklı giyindiği zaman ilk başta bir yabancılık oluşur. Bence böyle birini gördüğünüzde hemen sorular sormalı ve bu kişi hakkında bilgi edinmelisiniz. Soru sorulmayınca bilgi edinilemiyor ve ön yargılar gelişiyor. Buna bilgi eksikliği neden oluyor'' şeklinde konuştu.
Kevser adlı bir öğrencinin soru sorma şeklinin de bu konuda önemli olduğuna dikkati çekmesi üzerine Merkel, ''Evet bu da önemli. Ancak kendine güvenmek de
önemli. Ben böyleyim diyebilmelisiniz. Zaten harika gelenekleriniz, harika bir kültürünüz var'' dedi.
İnsanlar arasında hatalı dayanışmaların gösterilmemesi, bir insan hatalı olduğu takdirde sadece Türk ya da Alman olduğu için desteklenmemesi gerektiğini de kaydeden Merkel, ''Milliyetlere göre değil, doğru değerlere göre dayanışma gösterilmeli'' diye konuştu.
Göçmen gençlerin bazı zorluklarla karşılaşmalarına rağmen 2 dil ve kültürü tanımalarının avantajlarına da işaret ederek, ''Göçmen kökenli olmanın hem zorlukları var, hem de çok büyük bir şans. Ne kadar çaba harcarsanız o ölçüde
başarılı olursunuz'' dedi.
Bir öğrencinin, uyum projelerinin hazırlanan yasa tasarılarından daha önemli olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Merkel, bu projelerin çok daha önemli olduğun, ancak yeterli derecede tanıtılamadığını söyledi.
Almanya'da da daha önceleri Almanlar arasında bazı ön yargıların olmuş olduğunu ifade eden Merkel, kendisinin de eski Doğu Almanya'dan (DDR) geldiğini hatırlattı ve kendisinin de büyük ön yargılarla karşılaştığını sözlerine ekledi.
Merkel, Almanya'ya gelen her yabancı kuşağın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, bu nedenle kendisinin ülkenin başbakanı olarak sadece Almanların durumlarının iyi olmasından değil, yabancılara da eşit haklar
sağlanmasından da sorumlu olduğunu söyledi.
Bunun için de çeşitli din ve kültürlere hoşgörü gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Merkel, din özgürlüğünün Alman anayasasının en önemli maddelerinden biri olduğunu, bu nedenle herkesin Almanya'yı birlikte geleceğe götürmesi gerektiğini ve herkesin sorumluluk taşıdığını kaydetti.
Uyumun tek yönlü olmadığını, Almanya'da yaşayan insanların açık olması ve bir köşeye sinerek, 'bazı şeyleri yaparım, bazı şeyleri yapmam' dememeleri gerektiğini belirten Merkel, çocukların okula başlamadan önce dil sınavına tabi tutulmaları gerektiğini bir kez daha savundu.
Okula giden öğrencilerin dersi anlamasının önemli olduğuna dikkati çeken Merkel, çok sayıda Alman çocuğunun da okula başlarken kendi dillerini yeterli derecede konuşamadıklarını tespit ettiklerini, bunun da büyük bir sorun olduğunu kaydetti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman öğretmenlerin normalde tüm derslerde çocukları eğitebilecek durumda olmaları gerektiğini, ancak güven yaratılması gerekli bazı konularda göçmen kökenli öğretmenlerin de önemli olabileceğini, bu nedenle daha fazla göçmen kökenli öğretmen ve polis de görevlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
SAYIN MERKEL EYER BIZ SIZE BUNU 40 YILDA ÖGRETEMETI ISEK BIRTAHADA ÖGRETEBILIRMIYIZ BILEMEM BENIM INANCIM SIZ BIZLERI COKTAN KESFETMISSINIZ
GECENLerde sarkozy-merkel zirvesinden TC ab de yeri yok diyen bu zihniyet simdi de gelmis erdoganla vermis oldugu poza bakin nasil siritiyorrr,, utanmadanda diyorki turk geleneklerine ogrenmeliyizzzz diyorr ,, ben bu isten hic birsey anlamiyorummmm . UYAN TURKiYEM UYANNN