19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Genç generaller geliyor

40 yaşında genç generaller geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), önemli bir yeniden yapılanma çalışması başlattı. Genelkurmay Başkanlığı Personel Dairesi tarafından hazırlanan çalışmaya göre, belli sürelerde kıdemle terfi sistemi terkedilecek.

Özellikle yüzbaşı seviyesinden sonra her bir rütbede, subayların göstermiş olduğu başarılar, üstlendiği sorumlulukları yerine getirebilme derecesi, açılan kadro ve mesleki performansına bakılacak. Bir subay ya da astsubay, tüm bu kıstaslarda yeterli görülmezse, yaşı ne olursa olsun rütbede bekletilecek. Çok başarılı ve parlak sicilleri ile ön plana çıkan subaylar da erken terfileri ile çok daha genç yaşta general olma şansını yakalayabilecek.

50 yaşında ’Or’ şansı

Bu sayede, 21 yaşında askeri okuldan mezun olan bir teğmen, 40-41 yaşında generallik şansını yakalayabilecek. Aynı yıl harp okulundan mezun olan iki devre arkadaşından biri kötü sicili nedeni ile yüzbaşı rütbesinde bekletilirken, çok başarılı olan diğeri generalliğe kadar yükselebilecek. Böylece, 50 yaşında bir subayın orgeneral olması hayal olmayacak. Bununla birlikte, görevlerine yeni başlayan subay ve astsubayların ilerideki terfilerinde, kurmaylık sınıfına geçişlerinde, yurtdışı tayine atama veya birlik komutanlıklarına gelmede katetmeleri gereken süreç de detayları ile mesleğe başlarken ’Mesleki yol haritası’ adı altında anlatılacak.

Kuvvet 2012 konsepti

TSK son beş yıldır ’Kuvvet 2014’ Konsepti adı altında, birliklerinin yeniden düzenlenmesi ve bazılarının da lağvedilmesi için bir dizi adım atmıştı. Bugüne dek 4 tugay lağvedilmiş, bir kolordu, tümen ve bir tümen de tugay seviyesine indirilmişti. Özellikle, Güneydoğu bölgesinde görev yapacak komando tugaylarında da erler ve asteğmenler yerine uzman erbaş, astsubay ve subayların görev yapmasına karar verilmişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 02:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökşin yıldırımer IP: 88.226.141.xxx Tarih : 28.01.2009 12:07:44

ergenekon sağolsun, 60 yaşında orgeneral olan adamı 65 yaşında emekli edersen ve emekli olur olmaz da ergenekondan tutuklarsan bu adam hiç iş yapamaz, o sebeple 40 yaşında orgeneral olur 65'ine kadar şeriatla terörle mücadele ederse ülkesine daha verimli olur, hani derler ya herşey de bir hayır vardır, o bakımdan ülkesini, Atatürk'ün ilkelerini korumak isteyen genç subayların rahat çalışabilmesini sağlayabilmek için bu düzenleme gerçekten çok iyi olacak, yalnız gözbebeğimiz ordumuzdan biz vatandaşların bir ricası var ; şu 18 yaşını geçtikten sonra reşit olarak vatan hizmetine aldığınız kişilerin kendi iç işleyişiniz sebebi ile oluşan kusurlarıdan doğan zararı ailelere yıkmaktan vazgeçin, böyle saçmalık olmaz 20 yaşındaki ve ailesi ile sadece kanuni olarak akrabalık ilişkisi dışında bir münasebeti olmayan insanların görev sırasında oluşturduğu zararlar kurumunuz ile kişi arasındadır 3.bir şahsı ilgilendirmez, çocuğumuzu askere alırken bize senet mi imzalattırıyorsunuz ki bizden verdiği zararı talep ediyorsunuz, ayrıca ben kanuni olarak o çocuktan 18 yaşına kadar mesul'üm, 18 yaşından sonra devlet sağlık yardımını kesiyor,suç işlediğinde kanunlar gelip beni değil o'nu cezandırıyor,ama askerlik görevinde verdiği hasarı gelip benden talep ediyorsun,eğer çocuğumu askeri liseye ben göndermek istersem orada vereceği hasarı karşılamakla mükellefim 18 yaşına kadar ama sen vatani görev esnasında benden almıyorsun çocuğu zaten 18 yaşını geçmiş kendisi gelip teslim oluyor ve reşit olduğu için her hareketinden kendisi sorumlu, bu sebeple ordumuz bu hatasını derhal telafi etmeli, zaten canını ortaya koyan vatandaşının malına göz dikmemelidir, bu uygulamanın değiştirilmesi için hükümete derhal teklif vermelidir, ordumuzun paraya ihtiyacı varsa biz evimizi satar onlara veririz ama yöntem bu olmamalıdır. Ordumuza sonsuz sevgilerimle.