18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gençler Türkiye´den kaçmak istiyor

İstanbul’da yaşayan 14-19 yaş arası gençlerin yüzde 38’i dönmemek üzere yurtdışına gitmek istiyor. Liseli gençlerin yüzde 60’ı içkiyle 15 yaşın altında tanışırken yüzde 39’u sigara içiyor.

Onyedi dergisi için, Bulgu Araştırma tarafından gerçekleştirilen araraştırmada, İstanbullu gençlerin uçucu ve uyuşturucu maddelerle ilişkisi çarpıcı bir şekilde ortaya konuldu.

Genellikle içkiye olan ilginin azaldığının, ancak içkiyle tanışma yaşının düştüğünün belirlendiği araştırmada, erkeklerin yüzde 68’inin, kızların ise yüzde 48’inin 15 yaşından önce içki içtiği tespit edildi.

Günümüz gençleri için ’’sigara içmenin büyümenin kanıtı olmadığı’’ nın yansıdığı araştırmada, hiç sigara içmeyenlerin oranı yüzde 61’e çıkarken ilk sigarasını 13 yaş ve altında içenlerin oranı yüzde 13 olarak tespit edildi.

Eğitimleri konusunda henüz karar verememiş olan gençlerin yüzde 31’i hangi üniversiteyi tercih edeceğini bilmediğini belirtirken okumak istedikleri okullar arasında İstanbul Üniversitesi yüzde 16 ile birinci sırayı aldı.

’’Eğitiminizi tamamladıktan sonra yurtdışında ’sürekli olarak’ yaşamak ister misiniz’’ sorusuna ise gençlerin yüzde 38’i evet yanıtını verdi.

Özgür değiliz

Her 10 gençten ikisinin kendini özgür hissetmediğini belirttiği araştırmada, yüzde 54’ü ailelerinin kendilerine biraz karıştığını söylerken onların kendilerini çok iyi anladığını söyleyenlerin oranı yüzde 35, biraz anladığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 48 olarak ortaya çıktı.

Gençlerin meslekler konusundaki sorulara verdikleri yanıtlar da eskinin gözde mesleklerinden olan avukatlık ve doktorluğun artık ilgi görmediğini ortaya koyarken yüzde 17’lik bir oranla mühendislik, yüzde 13’lük bir oranla da öğretmenlik yine yerini korudu. İşin tanımını vermeden yönetici, yani ’’işadamı’’ veya ’’iş kadını’’ olmak isteyenler ise yüzde 11’lik oranla bu meslekleri tercih edenleri takip etti.

Gençlerin yüzde 47’si Türkiye’nin en büyük sorunları arasında ilk olarak ekonomik sorunlar ve yolsuzluğu sayarken yüzde 59’u dünyanın en önemli sorununun terör-savaş olduğunu, yüzde 14’ü açlık ve yoksulluk olduğunu söyledi. Gençler arasında iyimser olanlar ise bir hayli az...

Gençler okumuyor

Gençlerin yüzde 32’si, önümüzdeki iki senenin geride bıraktıklarımızdan daha iyi olacağını düşünürken yüzde 66’sı durumun aynı kalacağını ya da daha da gerileyeceğini belirtti. Yönetici olmaya oldukça hevesli gençler ne yazık ki kitap okumakta çok da hevesli değil. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 49’u nadiren kitap okuduğunu, yüzde 30’u düzenli olarak kitap okuduğunu yüzde 21’i ise hiç kitap okumadığını belirtti.
..
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 08:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?