22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Gençliğin hayali yurtdışı

Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge)'ye önem verilmemesi, gençliğin yurtdışına kaçmasına neden oluyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Ar-Ge’ye önem verilmemesi nedeniyle Türk gençliğinin yurtdışını tercih ettiğini söyledi.

 

Avcı, “AR-GE altyapı ve teşvik eksikliği, AR-GE yatırım yardımı ve vergi indirimi yetersizliği yüzünden Türkiye'yi terk eden, terk edene” dedi.

BES Ar-Ge kurulu tarafından yapılan araştırma raporunu açıklayan BES Başkanı Avcı, bilim, teknoloji ve milli eğitim politikalarında yanlışlıklar yapıldığını ve AR-GE’ye önem verilmediğine dikkat çekti.

Bilim, kültür, sanat ve teknoloji üreten bireylere toplum ve devlet olarak değer verilmediğini söyleyen Avcı, “Fikir üretimi ve buluşların para etmemesi ve saygı görmemesi ve desteklenmemesi, Ar-Ge altyapı ve teşvik eksikliği, Ar-Ge yatırım yardımı ve vergi indirimi yetersizliği yüzünden Türkiye’yi terk eden, terk edene” diye konuştu.

BES Başkanı Avcı, BES Ar-Ge kurulu tarafından ortaöğretim, üniversite öğrencisi ve mezunlarından oluşan gruplarla yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Çalışma sonuçlarına göre, Türk gençliğinin büyük bir çoğunluğunun Türkiye’deki yaşam kalitesini düşük bulduğunu kaydeden Avcı, gençlerin çoğunluğunun geleceklerini yurtdışında gördüğüne dikkat çekti.

Rapora göre, Türk gençleri tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD geldiğini ifade eden Avcı, “Fikir üretimi ve buluşların para etmemesi ve saygı görmemesi ve desteklenmemesi, Ar-Ge altyapı ve teşvik eksikliği, Ar-Ge yatırım yardımı ve vergi indirimi yetersizliği yüzünden Türkiye’yi terk eden, terk edene” diye konuştu.

GELİŞMİŞ ÜLKELER HAZIR EĞİTİMLİ İŞGÜCÜNÜN ÜZERİNE KONUYOR

Türkiye’den yurtdışına gerçekleşen beyin göçünün Türkiye’ye maliyetinin milyar dolarla ifade edildiği söyleyen Avcı, “Beyin göçünün büyük bir bölümünü Türkiye’den yüksek öğrenim için yurtdışına giden ve eğitimden sonra bu
ülkelerde kalan öğrenciler oluşturuyor. Yeni Zelanda, Avustralya, ABD ve AB ülkelerine vatandaşlık başvurusu kabul edilen on binlerce yüksek eğitim almış Türk gencide bulunuyor” dedi.

Yüksek öğrenim almış bir gencin Türkiye’ye yalnızca eğitim maliyetinin 39 ila 88 bin dolar arasında olduğunu hatırlatan Avcı, “Gelişmiş ülkeler hazır eğitimli işgücünün üzerine konuyor” dedi.

Avcı, ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve Türk Cumhuriyetlerine giden Türk öğrencilerinin sayısı 100 bini geçtiğini kaydederken, “Türk öğrencilerin yalnızca ABD’ye eğitim için yıllığına bir
milyar dolara yakın bir para harcıyor” diye konuştu.

ÖZGÜR YAŞAMA FIRSATI DÜŞÜNCESİ

Araştırma sonuç raporuna göre, öğrencilerin yurtdışında yaşamak istemelerinin nedenlerinin başında, ekonomide yaşanan belirsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, düşük ücret uygulaması, işsizlik, adaletsizlik, gelecek kaygısı,
bürokratik uygulamalar gibi nedenler geliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55’inin yurtdışında yaşamak istediğini belirten Avcı, yüzde 31’inin ise ev, araba alacak ve iş kuracak kadar para kazanıp geri dönmek istediğini bildirdi.

Avcı, araştırmaya katılanların yüzde 91’inin yurtdışında yaşayan arkadaşlarının ülkeler hakkında anlattıklarından, yüzde 93’ünün ise çok daha özgür bir şekilde yaşama fırsatı bulabileceği düşüncesi ile yurtdışında yaşamak istediğini belirtti.

ANKA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 14:37:53
Güncelleme :29 Aralık 2007 Cumartesi 20:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 85.100.11.xxx Tarih : 29.12.2007 17:09:45

Çok yazık.Atatürk kime emanet etti ülkeyi?İşler bozulunca ya da zorlaşınca kaçacak bir kitleye mi?Mücadele ediniz arkadaşlar.Ama nasıl mücadele?Sokaklarda değil demokratik haklarınızı kullanarak.Birlik beraberlik içinde.Eğer bağlı bulunduğunuz parti var ise yönetimi zorlayın ki her anlamda gençleşme olsun.Fosillerin etrafında elpençe durmak,lütuf ve ihsan beklemek bir gence yakışmaz.Saygı ayrı ezilmek ayrı. Bakın google ı kuranlar o şirketi borç para ile oluşturmuş,işsizken bir anda patron olmuşlar ve istihdam sağlamışlar.İlla herkes üniversiteye gidecek diye bir şart yok ki.