17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

`Genelge yerine ABD`ye nota verilemez miydi?`

İstanbul Bağımsız Milletvekili Emin Şirin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`e, ABD Büyükelçisi Edelman`ın Büyükelçilik`te Patrik Bartholomeus`u ``ekümenik`` sıfatıyla ağırlıyor olmasının, ABD`nin Lozan Antlaşması`nı tanımadığı ve Lozan`a aykırı hareket ettiği anlamına gelip gelmediği sorusunu yöneltti.

Şirin, söz konusu davete kamu görevlilerinin gitmemesi için gizli genelge yayınlamak yerine, ABD`ye nota verilmesinin gerekip gerekmediği sorusunu da Gül`ün yanıtlamasını istedi.

Emin Şirin, Dışişleri Bakanı Gül`ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na verdiği soru önergesinde, ABD`nin Ankara Büyükelçisi Edelman`ın rezidansında Patrik Bartholomeus`u ``Ekümenik`` sıfatıyla ağırlamasını gündeme getirdi. Edelman`ın bu tumunun ABD`nin Lozan Antlaşması`nı tanımadığı ve Lozan`a aykırı hareket ettiği anlamına gelip gelmediğini soran Şirin, ``Bu durumda, ABD Büyükelçisi`nin rezidansındaki davete kamu görevlilerinin gitmemesini teminen gizli bir yönetmelik çıkarmak yerine, ABD hükümetine büyükelçilerinin nezaketsizliği ve Lozan`ı tanımaz tutumu hakkında bir nota verilmesi gerekmez mi?`` dedi.

Şirin, ABD`nin Patriğin ekümenik sıfatını tanıyıp tanımadığı, Lozan`ı nasıl yorumladığı hakkında Dışişleri Bakanlığı`nın görüşlerini de sordu.


sansursuz.com
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 13:50:10
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 13:53:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?