17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Genelkurmay: En az 10 yıl bedelli askerlik yok

Genelkurmay, bedelli askerlik konusunda Hükümet'ten bir direktif gelmediğini belirterek, en az 2013 yılına kadar gündemde olmadığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, çok sayıda yükümlüyü ilgilendiren bedelli askerlik konusunda CNN TÜRK televizyonunun sorularını yanıtladı.

Hükümet üyelerinin yerel seçimler öncesinde yaptığı açıklamaların bedelli askerlik konusunda yarattığı beklentiye karşın Genelkurmay Başkanlığı, bedelli askerliğe sıcak bakmadığı gibi daha önce yapılan uygulamaların da istenilen yararı sağlamadığını düşünüyor.

GENELKURMAY: HÜKÜMET DİREKTİF VERMEDİ

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, hükümetten bugüne değin bedelli askerlik konusunda herhangi bir istek veya talimat gelmedi. TSK'nın gündeminde de bedelli askerlik veya askerliğin kısaltılması konularında bir çalışma bulunmamaktadır" açıklamasını yapan,

ÖNCEKİ UYGULAMALARIN SONUÇLARI

Genelkurmay, ilk kez daha önceki bedelli askerlik uygulamalarından kaç kişinin yararlandığını ve sağlanan geliri de açıkladı. Genelkurmay verileri şöyle:

1987- 89 yılları arasında 18 bin 433 kişi ve 100 milyon alman markı
1992-93 yılları arasında 35 bin 111 kişi ve 168 milyon alman markı
1999 yılında 72 bin 290 kişi ve 1 milyar 66 milyon alman markı

ASKERLİK KISALDI, 200 TRİLYON TASARRUF SAĞLANDI

Genelkurmay Başkanlığı, CNNTÜRK'ün sorularını yanıtlarken, askerlik süresinin kısalması sonucu ortaya çıkan durum hakkında da bilgi verdi. 15 Temmuz 2003 tarihinden itibaren askerlik süresinde kısaltmaya gidildiğini belirten Genelkurmay, ekonomiye 200 trilyon civarında gelir sağlandığını, asker sayısında ise yüzde 17 oranında azalma olduğunu belirtti. Bu durum, toplam asker sayısında 80 bine yakın bir azalma olduğunu gösteriyor

Genelkurmay, bazı siyasi açıklamalara karşın, bedelli askerlik uygulamasının tamamen ordunun ihtiyaçlarına göre verilmesi gereken bir karar olduğuna dikkat çekti

GENELKURMAY: BEDELLİ YOK, SÜRE DE KISALMAYACAK

Açıklamada, askerlik süresinin kısalması için yapılan çalışmalar sırasında 2003 yılından itibaren gelecek 10 yıldaki asker kaynağının de gözden geçirildiği ve buna göre askerlik süresinin kısaltıldığı belirtildi. Bu durum, en az 2013 yılına kadar bedelli askerlik gündemde olmadığını gösteriyor.

Genelkurmay ayrıca bedelli veya askerlik süresinin kısaltılması halinde ciddi zaafiyet olacağı ve görevlerin olumsuz etkileneceğinin de altını çizdi. Açıklamada şöyle denildi:

"Bedelli askerlik uygulamasının yürürlüğe girmesi veya askerlik sürelerinde yeni bir kısaltmaya gidilmesi durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yükümlü personel kaynağında ciddi zaafiyet olacağı ve görev etkinliğinin menfi yönde etkileneceği değerlendirilmektedir.

Ayrıca, 2004 celp yılı ve müteakip yıllarda TSK ihtiyacından fazla yükümlü kaynağı bulunmamasına rağmen bazı basın yayın organlarında çıkan bedelli askerlik uygulamasına yönelik haberler ve konunun sürekli gündemde tuulması, kamuoyunda özellikle askerlik çağında bulunan yükümlülerde bu yönde beklentiler oluşmasına neden olmakta, birçok vatandaşımız bu beklenti nedeniyle yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşmekte ve birliklere katılımı azaltarak personel kaynağında önemli bir kayba yol açmaktadır"
CNN TURK
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 19:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali yılmaz IP: 213.144.121.xxx Tarih : 7.08.2005 12:52:03
ben meslek yüksek okulu mezunuyum hiç okumamış bir adamla birlikte 15 ay askerlik yapmak bana haksızlık geliyor.iş hayatında eşit olamıyacagımız insanlarla neden askerlikte eşit olalım bana göre uygun olanı m.y.o 10 ay askerlik cünkü benden 2 yıl fazla okuyan bir insan 6 ay yapıyor bizim suçumuz ne?????