17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Genelkurmay'dan afişli laiklik uyarısı

Genelkurmay Başkanlığı’nın halkın görebileceği yerlere asılması için tüm askeri birimlere gönderdiği afişler, şeriat ve çağdaş cumhuriyet sistemi arasındaki farkı gözler önüne seriyor.

Radikal gazetesinde Tekin Atay imzasıyla yayımlanan habere göre, üst kısmında Atatürk’ün ’Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar’ sözlerinin yer aldığı afişte şeriat ve Cumhuriyet yönetimi fotoğraflarla anlatılıyor.

Afişin sol kısmında çağdaş bir aile fotoğrafı, sağ tarafında ise sadece gözleri görünen kara çarşaflı kadın fotoğrafı yer alıyor ve fotoğrafların altında, ’Dünyaya böyle mi bakmak, yoksa böyle mi?’ sorusu yer alıyor.

Bilgisayarla eğitim gören bir öğrenci fotoğrafının karşısında ise medrese eğitimi verilen çocukların fotoğrafları gösteriliyor ve burada da ’Çocuklarınızı böyle mi eğitmek, yoksa böyle mi?’ sorusu soruluyor.

Son bölümde ise ’Kadının sosyal yaşamdaki yerinin böyle mi, yoksa böyle mi olmasını istersiniz?’ sorusunun yanıtına, modern bir ofiste bilgisayar başında çalışan bir kadın fotoğrafıyla kucağında çocuğu olan burkalı bir kadın fotoğrafı seçenek olarak sunuluyor.

Bir başka afişte ise Atatürk’ün ’Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz’ sözleriyle başlayan konuşmasına yer veriliyor. Kaynak: Radikal gazetesi
RADİKAL
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 12:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?