20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gerçek yüzleri ortaya çıktı!

AB, Türkiye'nin itirazlarına rağmen, 'bor'u "toksik madde" listesine aldı

Avrupa Birliği (AB), dünya bor rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'nin itirazlarına rağmen, bor maddesini "üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine aldı.

Türkiye, AB'ye bor ihracatının yüzde 70'ini olumsuz etkileyecek kararla ilgili Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) dava açmaya hazırlanıyor.

Daha önce 2 kez DTÖ yaptırımlarına maruz kalan Türkiye, ilk kez DTÖ'ye şikayette bulunurken, bunun AB aleyhine olması da ayrıca önem taşıyor. AB'nin söz konusu kararı nedeniyle, Türkiye'nin AB dışındaki ülkelere ihracatının olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

AB, 67/548/ECC sayılı AB Komisyonu direktifi doğrultusunda, tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, ambalajlanması ve etiketlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Direktif uyarınca, kimyasal maddeler, insan sağlığı yönünden risk durumlarına göre 3 listede toplanıyor.

İnsan üzerinde yapılan deneylere göre sağlık üzerinde olumsuz etkileri belirlenen ürünler ilk listede yer alırken, hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre insanları da olumsuz etkileyebileceği öngörülen ürünler "2 sayılı liste"de sınıflandırılıyor. Şüphelenilen ve az riskli bulunan ürünler ise 3 sayılı listede bulunuyor.

Belirli aralıklarla yenilenen bu listelerdeki ürünler, ticaret sırasında önemli kısıtlayıcı uygulamalara maruz kalıyorlar. Söz gelimi riskli bulunan ürünler ihraç edilirken, ambalajlarının üzerine çok tehlikeli olduğunu gösteren "kuru kafa" ya da çarpı şeklinde "kemik" logosu kullanılıyor.

Ayrıca AB'nin diğer mevzuatları kapsamında otomatik olarak ticareti kısıtlayıcı etkileri oluyor. Üçüncü listedeki ürünlerin ise sadece etiketlerine ilişkin düzenlemeler bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN İTİRAZLARI SONUÇ VERMEDİ

AB Komisyonu, 2000 yılında, boru söz konusu direktif kapsamında incelemeye aldı. Teknik İlerleme Komitesi, 16 Şubat 2007'de, borik asit ve sodyum boratların, "üremeye olumsuz etkili toksik madde" olarak sınıflandırılmasını öngören bir tavsiye kararı kabul etti.

Komisyon çalışmalarını sürekli takip eden Türkiye, bor konusundaki hassasiyetini, hem Gümrük Birliği Ortak Komitesi'ne hem de ikili görüşmelerinde sürekli iletti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Çevre ve Orman ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları da AB Komisyonu'nun ilgili komiserlerine muhatap mektuplar yazdı.

Ancak söz konusu girişimler tavsiye kararının alınmasını engellemezken, AB, söz konusu tavsiye kararını, DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, 4 Mayıs 2007'de ilgili komiteye bildirdi.

Alınan bildirim üzerine DTM koordinasyonunda Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eti Maden İşletmeleri ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların katılımı ile toplantılar yapılarak, bundan sonra Türkiye'nin izleyeceği yol ve yöntemler tartışıldı.

Toplantılarda, DTÖ üyelerinin bilgi ve yorumuna sunulan taslak direktife ilişkin "Türkiye'nin Yorumu"nun oluşturularak AB Komisyonu'na iletilmesi, ayrıca DTÖ Ticarette Teknik Engeller Komitesi'nde "Önemli Ticari Sorunlar" başlığı altında gündeme getirilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye, komitenin geçen yıl temmuz ve kasım, bu yıl mart aylarında yapılan toplantılarında, sınıflandırma kararına ilişkin itiraz ve çekincelerini defalarca vurguladı. Türkiye'nin yanı sıra, ABD, Malezya, Avustralya, Arjantin, Şili, Japonya ve Çin de sınıflandırma aleyhinde görüş bildirdi.

AB'ye işbirliği teklifinde de bulunan Türkiye, bu yıl Şubat'ta AB Komisyonu ile yaptığı teknik toplantıda, sınıflandırma kararının kabul edilmesi halinde, konuyu DTÖ Anlaşmazlıkların Halli Organı'na götürmekte kararlı olduğunu kesin bir dille ifade etti.

Türkiye'nin işbirliği tekliflerine olumlu yaklaşmayan AB komisyonu, "üremeye olumsuz etkili toksik madde" olduğu gerekçesiyle 2 sayılı listede yer almasına ilişkin direktifi, 9 Haziran 2008'de kabul etti. AB'nin söz konusu kararı, 15 Eylül'de Topluluk Resmi Gazetesi'nde, 20 gün sonra yürürlükte olmak üzere yayımlandı.

BİLİMSEL TEMELLERE DAYANMAYAN ARAŞTIRMALAR

Şimdi Türkiye, AB'nin kararını, "bilimsel temellere dayanmadığı ve ticarette teknik engel oluşturmaya yönelik olduğu" gerekçesi ile DTÖ nezdinde dava etmeye hazırlanıyor. Bu konuda bir avukatlık firması ile anlaşmalar tamamlanmak üzere.

AB'nin bu kararı alırken, fareler üzerinde yapılan deneylere dayandığı, farelere doğrudan bor enjekte edildiği belirtilirken, borun doğrudan tüketime sunulan bir madde olmadığına dikkat çekiliyor.

Yoğun olarak deterjan, cam, seramik gibi sektörlerde, az miktarda da enerji sektöründe kullanılan ve kullanım alanları giderek genişleyen borun, söz konusu ürünler aracılığı ile insana bulaşmasının mümkün olmadığı vurgulanırken, AB'nin, "üye ülkelerde üretilmediği için" söz konusu sınıflandırmayı çok rahatlıkla yapabildiği kaydedildi.

AB'nin söz konusu kararı nedeniyle, bor ihracat pazarının yüzde 50 olumsuz etkilenmesi ve en az yıllık 50 milyon dolar ihracatta kayıp yaşanmasının söz konusu olduğu belirtilirken, AB'nin kararının "ikincil ve psikolojik etkilerinin" daha fazla olacağına işaret ediliyor.

Buna göre, ülkelerin AB direktifini ulusal mevzuatlarına yansıtmasına bağlı olarak bu etkiler görülecek. Direktif uyarınca, bor ve türevleri, içeriğinde yüzde 5.5'ten fazla bor ve türevleri bulunan ürünlerin ihracatında ambalajın üzerinde "üreme sağlığı üzerinde etkili toksik madde" ibaresi, kuru kafa ve çapraz kemik işaretleri, belli semboller bulunacak.

Ayrıca, kozmetik gibi ürünlerde de içeriğinde yüzde 5,5'ten fazla bor türevi kullanımı yasaklanıyor. Uzmanlar, bu işaretleri koymanın ilk aşamada ihracatı doğrudan olumsuz etkilemese bile, tüketici tercihlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Bu işaretler nedeniyle tüketicilerin, içinde bor ve türevleri bulunan ürünleri almaktan imtina edebileceğini, bunun da sanayicilerin tercihini, dolayısıyla da Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini anlatan yetkililer, AB'nin özellikle çevre ve insan sağlığı konusunda aldığı kararların diğer ülkeler tarafından da örnek alındığını belirterek, söz konusu kararın etkisinin çok daha geniş çaplı olacağını vurguladı.

Türkiye'nin bor ve türevleri ihraç ettiği ülkeler, AB'nin çekinceleri nedeniyle, AB'ye ihracatlarının olumsuz etkilenmemesi nedeniyle, bu ürünleri kullanmaktan vazgeçebilecek.

AB Komisyonu'nun 67/548 sayılı direktifi kapsamındaki ürünlerin gelecek yıl, AB'nin Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi ve İzni (REACH) direktifine dahil olacağına da işaret eden uzmanlar, söz konusu direktife göre yılda bir tondan fazla kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların AB bünyesindeki merkezi bir veri tabanına kaydolmaları, bazı fiziksel ve dokümantasyona ilişkin standartlara ulaşmaları gerektiğini belirtti.

İnsan sağlığının ve çevrenin korunmasının yanı sıra piyasanın rekabetçi ve etkin yapısının korunmasının da hedeflendiği direktif, hem kimyasallardan kaynaklanan risklerin yönetiminde, hem üretilen kimyasallar hakkında sağlıklı bilgilerin sağlanması konusunda, sanayiye büyük sorumluluklar yüklüyor.

Söz konusu durumun, Türk firmalarına da AB mevzuatını ve geçiş sürecini takip edebilecek yetkin personel istihdam etmeleri ve daha önemlisi, geçiş sürecinde yapılacak düzenlemelere ilişkin maliyet unsurlarına katlanmaları yönüyle önemli zorluklar doğuracağı öngörülüyor.

TÜRKİYE BORU NASIL SAVUNDU?

Türkiye, boru AB ve DTÖ platformlarında savunurken, bilim adamlarından, toksikologlardan aldığı verilere dayanarak, normal kullanım şartlarında borun insan sağlığına doğrudan olumsuz etkisinin olmadığını savundu. Türkiye'de yapılan epidomolojik çalışmaları örnek gösteren Türkiye, bor üretiminde çalışan ve doğrudan bora maruz kalan insanların kan ve idrar örneklerinde, AB'nin doğrudan bor enjekte ettiği farelerde, köpeklerden yola çıkarak öngördüğü düzeylerde bora rastlanmadığı anlatıldı. Çin, ABD'de yapılan ve borun insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olmadığını gösteren çalışmalar da sunuldu.

Ancak, bilimsel raporlara karşın, AB, AB ülkelerinde bor üretilmediği, sadece Türkiye ve ABD'de üretildiği için, rahatlıkla söz konusu kısıtlayıcı kararı alabildi.

DTÖ kurallarına göre, ülkeler, insan sağlığı ve hayatı söz konusu olduğunda, gerekli gördükleri önlemi, “ticareti gereksiz yere kısıtlamadan” alma hakları bulunuyor. Ancak, AB'nin aldığı kararın bilimsel temele dayanmadığı, kararda belirtilen hususların riskle orantılı olmadığı ve oluşacak riske ilişkin net kanıtlar ortaya konulmadığı, uygulanan metodun uluslararası normlara uygun olmadığı, testlerde kullanılan içerikle değerlendirilen içeriğin aynı olup olmadığının dikkate alınmadığı, testlerde normal kullanım şekillerinin dikkate alınmadığı gibi unsurlar değerlendirildiğinde, “AB'nin, Türkiye'nin ticaretini gereksiz kısıtladığı” ve “teknik engel yarattığı” düşünülüyor.

AB'nin, bu sınıflandırma kararı ile “Türkiye'nin ticaretini gereksiz ve orantısız kısıtlaması” nedeniyle, ticari menfaatlerin korunması için DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Organlarına başvurulmasına karar verildi.

Böylece şimdiye kadar 2 kez DTÖ yaptırımlarına maruz kalan Türkiye, ilk kez DTÖ'ye şikayette bulunmuş olacak. bu başvurunun, tam üyeliği hedeflediği AB aleyhine olması da ayrıca önem taşıyor.

Türkiye, daha önce, pirinçteki ithalat uygulamaları nedeniyle AB tarafından, gümrük birliğindeki tekstil kotalarını paylaşması nedeniyle de Hindistan tarafından DTÖ'ye şikayet edilmişti.

DTÖ'ye yapılan başvurudan sonra, ilk önce uzlaşma yöntemi deneniyor. Uzlaşma olmazsa, panel kuruluyor ve panel sonunda karar veriliyor.

Dünyada 4 milyar ton bor rezervi var, bunun yüzde 72'si Türkiye'de. Ama Türkiye dahil yıllık tüketim milyon ton.

Bor kimyasallarının yüzde 95'i cam, seramik ve deterjan sektörüne satılıyor. Bu yıl, 500-600 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmesi beklenen bor ihracatının 130-140 milyon doları AB'ye yönelik olacak. Bor kimyasalları ihracatının yüzde 50'si Çin, Japonya, Malezya gibi Uzak Doğu ülkelerine yapılıyor.

..
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 14:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GENÇ_52 IP: 81.213.76.xxx Tarih : 7.11.2008 13:47:11

BAKIN BOR GELECEĞİN EN ÖNEMLİ MADENİ.BU YÜZDEN ISPARTA DA MEYDANA GELEN UÇAK KAZASINDA BU MADENİ EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANACAK İNSANLIĞA KAZANDIRACAK BİLİM ADAMLARIMIZ FAİLİ MEÇHUL BİR KAZA İLE ÖLDÜ.BUNLAR OYUN BİLMEYEN YOK.AMA BU OYUNU BOZACAK BİZDE YÜREKLİ SİYASETÇİ NEDEN YOK?ABYE REST NEDEN ÇEKEMİYORUZ?ÇÜNKÜ BİZ EKONOMİK OLARAK BAĞIMSIZ DEĞİLİZ.BU İKTİDAR 6 YILDIR NE YAPTIĞINI ARTIK GÖRÜN.BİZİM MİLLİ SERMAYENİN KALELERİNİ TEK TEK SATTI. PİYASADAN ÇEKİLMEMİZE NEDEN OLDU.ŞİMDİ SÖZ SAHİBİ OLAMIYORUZ VE ONLAR İSTEDİĞİ GİBİ BU ATI BU MEYDANDA SÜRDÜRECEK.MİLLET OLARAK İLK ÖNCE SİYASİ ANLAYIŞIMIZIN DEĞİŞİP HIRSIZLARA OY ATACAĞIMIZA İŞ YAPACAKLARA GÖREV VERELİM.TAKIM TUTAR GİBİ PARTİ TUTMAYALIM.BU ÜLKE ÇOK ŞEY KAYBEDİYOR HER GEÇEN GÜN ARTIK BİRİNİN ÇIKIP DUR DEMESİ GEREK.


emrahunaloglu.tr.gg KARS IP: 78.160.156.xxx Tarih : 6.11.2008 21:07:24

ALAYINA İSYAN ÖLÜMÜNE BAGIMSIZ TEK TÜRKİYE.........


M.Tayyar SAVAŞTAER IP: 78.177.31.xxx Tarih : 7.11.2008 11:44:41

ALLAH şahittir,AB gibi ucuz,basit,çıkarcı ve din milliyetçiliği yapan bir topluluk daha görmedim.TÜRKİYEM uyan bak gör birde onlara özenti içerisinde asla olma!BAK ONLAR BİZİM GÜÇLÜ AİLE YAPIMIZI ÖRNEK ALIYORLAR!ONLAR OSMANLI EYALET YAPIMIZI ÖRNEK ALMIŞLAR ve devamlılıkları bu yüzdendir..ama isteselerde bizim güçlü aile yapımıza sahip olamayacaklar..çünkü iman,namus,iffet,ve ALLAH korkusu gibi kavramları asla yoktur onların..bizim aile yapımızı,gençlerimizin tabi durumlarını bozmak için,uyuşturucu kullanımını özendirende yine AB.dir.işte görüyorsunuz bor madenimizi dahi kıskanıyorlar,ileri gitmememiz içinde,cahil ermeni ailelerini soykırım diye ve doğudaki cahil ailelerin çocuklarını sizleri cahil bıraktılar deyip devletimizin asil duruşuna karşı kullanıyorlar..uyanın ey gençler..ALLAHın ipine samimi olarak sımsıkı sarılın..kurtuluşumuzun ilacı ALLAH cc.ve RESULULLAHın emirleridir..ALLAHa emanet olunuz..M.Tayyar.


ŞABAN ŞEREFLİ IP: 88.225.210.xxx Tarih : 6.11.2008 20:26:05

ALLAHIM YARABBİM YA DELİRMEMEK ELDE DEĞİL.BU NASIL İŞTİR İÇİMDEN ÇOK ŞEY GEÇİYOR AMA TERBİYEM MÜSADE ETMİYOR. BEN ASLINDA AB YE DEĞİL BİZİMKİLERE KIZIYORUM. UNUTMAYALIM ARKADAŞLAR UZAYA GÖNDERİLEN ARAÇLARIN FÜZELERİN YAKITI BORDAN YAPILIYOR . BU BOR FÜZEYİ ÇALIŞTIRACAKTA 4 TEKERLEKLİ ARABAYIMI ÇALIŞTIRAMAYACAK. VERİN ODTÜ YE TALİMATI ÜRETSİNLER .DIŞA BAĞIMLILIK NEDİR. OF OF OF İÇİM YANIYO BU EZİKLİKTEN DOLAYI


TÜRKMEN GENCİ IP: 85.104.217.xxx Tarih : 6.11.2008 15:46:10

asıl amaç piyasa değerini düşürerek daha ucuza bor temin etmek...ab nin ucuz bir oyunu....bizimkiler bu oyuna gelmesin sakın haa...


oviraptor IP: 88.245.59.xxx Tarih : 6.11.2008 21:01:05

bir kilo bor metali yaklaşık 4 ,le 7 bin dolar arasında fiyatlarda bu metal elde edecek teknolojiyi elde edersek onlara zaten neden bor satalım saflaştırıp 5000 katı fiyatla sa


ahmet IP: 85.108.17.xxx Tarih : 7.11.2008 12:42:32

geleceğin yakıtı olarak gösterilen bor için ucuz bir oyundan başka birşey değil. bor umuza ot tıkamak isteyen siz emperyalist güçler amacınıza ulaşamayacaksınız. bu arada boru türkiyede işleyen eti maden satılık ve alıcıları amerika....!!!


halit IP: 85.105.176.xxx Tarih : 7.11.2008 12:23:16

Bor madeni Kütahya ili Emet,Hisarcık,Gediz ve Çavdarhisar ilçe leri arasında KOCA dağ kuzey kesiminde bol miktarda bulunmaktadır.Bu bölgede üreme ve üretim sorunu vs kronik hastalık yoktur.İnsanları Üreme, üretme yetenek ve istteği yüksek,sağlıklı güçlü kişilerdir.Bu yetenek ve isteksizlik BOR a laf söyleyenlerdedir.saygılar saygı ile duyurulur.