19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Gerginlik piyasaları da vurdu

Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile DTP’yi kapattığını açıklaması piyasada etkisini hemen gösterdi.

Gerilimin daha da tırmanacağı endişesi ile elektronik işlemlerde dolar 1.51’i geçti gösterge faiz de 9.25’e yükseldi.

Türkiye’de son günlerde tırmanan siyasi gerginlik Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması ile doruk noktasına ulaşırken, piyasalar da bu gelişmeye anında reaksiyon verdi. Kapatma kararının açıklanmasının hemen ardından gösterge faizde tezgahüstü işlemlerde bileşik faiz yüzde 9.25’e yükseldi. Gösterge faiz kapatma kararı öncesi spot kapanışta yüzde 9.10 seviyesinde bulunuyordu. Faizler 6 Ekim’de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine geri gelmişti.

Dolar da yükseldi

Dün gün boyunca 1.50 TL’nin altında kalan dolar da kapatma kararının ardından elektronik işlemlerde 1.51 TL’nin üzerine çıktı. Faiz ve dövizdeki hareketi değerlendiren bir bankacı, “Bu ilk durumu panik olarak yorumlayabiliriz. Ancak devam etme riski de var. Piyasada seyir bir süredir satış yönündeydi. Bu kapatma davası özellikle faiz cephesinde biraz da bahane olabilir” diye konuştu.

Siyasi gerginlik dün Borsa’da da etkisini göstermiş ve İMKB 100 endeksi yüzde 0.42 oranında düşerek genel olarak olumlu seyreden borsalardan ayrışmıştı. Borsacılar bu satışlarda siyasi gerginliğin ve terörün tırmanması endişesinin etkili olduğunu belirtmişlerdi. İMKB’deki düşüşü değerlendiren bir borsacı “ABD’de iyi gelen veriler tüm piyasalara olumlu hava vermişti. Dow Jones da pozitif açıldı. Ancak biz buna ayak uyduramadık. Gelen alım taleplerinin önünün sürekli satışlarla kesildiğini gördük. Türkiye’deki istikrara karşı bir tereddüt var” dedi.
 

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 11:26:54
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 11:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?