31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gerilimden uzak durun

Üniversitelerde türban düzenlemesi ile ilgili eleştirilere sert çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisindeki başörülü kadınlara gerilimden uzak durun talimatı verdi.

İl başkanları toplantısında, partisindeki başörtülü kadınlara seslenen Başbakan Erdoğan, "Yerel seçimler öncesinde sizlerin sağduyulu davranmasını ve tartışmalardan uzak durmanızı istiyorum. Başörtüsü gerginliğinden kaçının" dedi.

Erdoğan, AK Parti'nin marjinal grupların değil tüm toplumun partisi olduğunu, rejimle sorunu bulunmadığını vurguladı, parti teşkilatına "Bu durumu halka anlatın" talimatını verdi.

Toplantıda nüfusu azalan belediyelerinin kapatılması da gündeme geldi. Belediye başkanları düzenlemeye tam destek verirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kapatılan belde belediyelerinin, büyükşehir belediyelerinin şubesi olmasını istedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da, büyükşehir belediyelerinin kaldırılmasını gündeme getirdi. Durak, "Yetki konusunda karmaşa yaşıyoruz. Bizi büyükşehir olmaktan çıkarın. Belediye olalım" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, il başkanlarına başörtüsü düzenlemesini halka iyi anlatmaları talimatını vererek, "Halka rejimle ve laiklikle kavgamız olmadığını, yaptığımız düzenlemenin temel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlatın" dedi. Erdoğan, partilileri provokasyonlara karşı da uyararak, tartışmaları körükleyici davranışlardan kaçınmalarını istedi.


AK Parti'nin genişletilmiş il başkanları toplantısının basına kapalı bölümüne başörtüsü düzenlemesi ve üzerinde çalışmaları devam eden Belediyeler Yasası damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan, toplantı öncesinde il başkanları, belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanlarının salonda olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yoklama yaptırdı. Başbakan Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada partilileri provokasyonlara karşı uyardı. Erdoğan, özellikle kadınların bu konuda hassasiyet göstermesini ve dikkatli olması gerektiğini söyledi. Provakasyonlar olabileceğine işaret eden Erdoğan, "Sizlerin sağduyulu davranmasını bekliyorum. Tartışma ortamını körükleyici davranışlardan kaçının. Bu konuda dikkatli olun" diye konuştu. Erdoğan, yaklaşan yerel seçimler öncesinde de başörüsü ile ilgili konularda gerginlikten kaçınılmasını istedi. Tüm partililerden yapılan başörtüsü düzenlemesini halka iyi anlatmasını isteyen Erdoğan, "Halka laiklikle ve rejimle kavgamız olmadığını, yaptığımız düzenlemenin temel hak ve
özgürlükler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlatın" dedi.

GÖKÇEK VE DURAK'TAN İKİ AYRI TEKLİF
Toplantıda söz alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, çalışmaları son aşamaya gelen Belediyeler Yasası ile ilgili iki ayrı teklif ortaya koydu. Gökçek, hazırlanan tasarının nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin il özel idarelerine devredilmesini öngördüğünü hatırlatarak, "Bu belediyelerin personel ve kaynakları il özel idareleri yerine il ve ilçelere devredilsin. Bu şekilde hizmetler daha etkin yürütülür. Kaynaklar daha rasyonel kullanılır.


Kapatılan beldeler, bağlandığı il ve ilçelerin şubesi olur" diye konuştu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, İstanbul ve Ankara dışındaki büyükşehir belediyelerinin il belediyelere dönüştürülmesini teklif etti. Durak, teklifinin gerekçesini ise şöyle anlattı:


"Büyükşehir belediyeler olarak merkezi ilçelerle yetki karmaşası yaşıyoruz. Bu şekilde hizmetler daha etkin yürütülür ve verimlilik artar. İstanbul, Ankara dışındaki büyükşehir belediyelerini il belediyeleri haline getirin."

..
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 21:17:28
Güncelleme :14 Şubat 2008 Perşembe 10:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kiris IP: 81.206.105.xxx Tarih : 14.02.2008 00:20:42

Kusura bakmayin ama bu devletin basindakilerin demec vermeden baska isleri yokmu? EKONOMI EKONOMI. Bakiniz avrupa ulkelerine basbakanlari ayda bir televizyonlarda goruyoruz.Ekonomiye bakalim lutfen birakin din islerini.Her kisi dini konulardan kendisi sorumludur.Inananlar bizim icin mi inaniyorlar veya kendileri icinmi inaniyorlar? Lutfen birakin herkes inandigi gibi yapsin. Din ile devlet islerini birbirine karistirmayalim. Eflasyon yukari ciktikca araya baska seyler cikiyor Neden acaba??? Umarim universitelere turban girmez.Araplarin turbanini aliyoruz ve bizim orf ve adetimizmis gibi kabulleniyoruz olurmu boyle birsey.Biz Turk`uz bizler kendi orf ve adetlerimizi cok iyi biliriz.Lutfen dayatmaci olmayalim. LAIK TURKIYE Saygilarimla