31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Gıda fiyatları eskiye dönmeyecek'

BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü ile OECD'nin ortak raporuna göre, gıda fiyatlarının şu andaki rekor seviyelerinde seyretmesi beklenmiyor. Ancak geçmişteki seviyelere de düşmeyeceği belirtiliyor.

Gıda fiyatlarındaki rekor yükseliş, dünya kamuoyu gündemindeki en sıcak başlık. Yükseliş nedeniyle milyonlarca insan gıda sıkıntısı çekiyor.

BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)'nin ortak yıllık raporunda ise paniğe gerek olmadığı mesajı veriliyor.

Şu anda tüm gıda türlerinin fiyatlarının rekor seviyelere yükseldiği belirtilen raporda, bu eğilimin uzun sürmeyeceği belirtiliyor.

Raporda fiyat artışlarına sebep olan bazı unsurların geçici olduğu hatırlatılıyor.

Örnek olarak, dünyanın en çok tahıl üretilen bölgelerinde hüküm süren ve daha önce örneği görülmemiş kötü hava koşulları veriliyor.

Benzer etkilerin daha önce de görüldüğünü hatırlatan FAO ve OECD, normal koşullara geri dönüşle birlikte gıda fiyatlarının da gerileyeceğini vurguluyor.

Ancak bu düşüşün mutlak bir düşüş olmayacağı da belirtiliyor. Rapora göre gıda fiyatları orta vadede, son on yıldakinden yüksek bir seviyede seyretmeye devam edecek.

FAO ve OECD bunu açıklamak için de kalıcı unsurlara değiniyor. Bunların başında da gelişmekte olan ülkelerdeki talep artışı geliyor. Ancak uzmanlar, yakında üretimin bunu dengeleyeceği beklentisinde.

bbc
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 15:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?