20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gizemli mağarada dibe iniliyor

Amasya Kalesi'nde bulunan ve yapıldığı dönemde zindan, gizli geçit ve su kuyusu olarak kullanılan ‘Cilanbolu’ isimli mağarada 170 metre derinliğe inildi.

Helenistik dönemde inşa edilen ve Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılmış olan, Amasya Kalesi'nde yüzyıllardır insanların ilgisini çeken gizemli mağara Cilanbolu'da 170 metre derinliğe ulaşıldı. Amasya Valiliği tarafından temizlettirilen mağara hakkında, 'Gidenin geri dönmediği', 'Mağaraya girenin kaybolduğu', 'İnsanların hiç görmediği canlıların yaşadığı' şeklinde çok sayıda efsane bulunurken, yapılan çalışmalar sonrasında 170 metre derinliğe inilirken, dışarıda 35 dereceyi bulan hava sıcaklığı mağaranın içerisinde ise 15 dereceye kadar düşüyor.

8 metre çapında olan mağarada 360 basamak ile çalışmaların yapıldığı son noktaya inilirken, mağaranın gittiği en son noktanın bulunacağını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, "Bu mağara ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bu zamana kadar temizlenmesi gerçekleştirilememişti. Şu anda 170 metreye kadar inildi ve tabanda suya erişildi. Helenistik döneme ait bulgulara rastlanıyor ve çeşitli sikkelerle bunu belgeliyoruz. Roma döneminde buranın doldurulduğuna dair çeşitli rivayetler var. Mağaranın ucu nereye kadar gidiyorsa, oraya kadar temizleyeceğiz" dedi. 

Mağaranın temizlik çalışmalarının tamamlanmasından sonra turizme açılacağını açıklayan Ahmet Kaya, çok sayıda meraklının mağarayı ziyaret etmesini beklediklerini ifade etti. Mağaranın meşalelerle aydınlatılacağını da söyleyen Kaya, Cilanbolu'nun çok önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 19:54:57
Güncelleme :6 Ağustos 2008 Çarşamba 19:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sezer adar IP: 78.172.91.xxx Tarih : 14.09.2011 13:37:44

ben size söyiyim nere ye indiğini ırmak kenarında tren geçidinin üst kısmına çıkıyor mağranın diğer ucu ortada halk kütüpanesinden geçiyor ve burda 3 ayrılıyor diğer ucu ise harşenanın diğer tarıhına kalenin ilk girişinin altındaki taş ovalığa çıkıyor