18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Göçmen politikasında puan sistemi

İngiltere İçişleri Bakanı Charles Clarke, göçmenlere ilişkin yeni planın ayrıntılarını bugün Parlamentoda yaptığı konuşmada açıkladı.

Bakanın belirttiğine göre göçmenlere ilişkin kurallar sıkılaştırılırken puan sistemi uygulanacak.

İngiltere hükümetinin siyasi gündemini belirleyen en önemli faktör üç ay sonra yapılacağı tahmin edilen genel seçim.

Hükümet, sığınma başvuruları ve göçmenlik konusunda giderek kuralların sıkılaştırılmasına rağmen seçmenlerden çoğunun yeterli önlem almadığına inandığını düşünüyor.

Bugün İçişleri Bakanı Charles Clarke’ın parlamentoda açıkladığı plan Avustralya’da uygulanmakta olan puan sistemine dayanıyor. Bu sistemi de dört gruba ayırıyorlar.

Birinci grupta doktorlar, mühendisler ve bilgi teknolojisi uzmanları gibi çok ihtisaslaşmış kişiler var.

Bunların herhangi bir iş bulmadan İngiltereye gelmeleri mümkün olacak.

Diğer gruplarda daha az vasıflı işçilerin, belli bir boşluğu doldurması veya bir işverenin kendisine ihtiyacı olduğu kanıtlanması durumunda bu kişilere vize verilecek.

Vasıfsız işçilerin ise sadece geçici olarak İngiltereye gelmelerine izin verilecek.

İçişleri Bakanı Avrupa Birliği içinde göçmenlerin İngiltereye gelip işe girmeleri öngörüldüğü için az vasıflı işçilerin çalışma izinlerinin de yavaş yavaş kaldırılacağını söylüyor.

İngiltere ekonomisine hangi vasıfta işçilerin katkıda bulunacağına dair bir çalışma yapacak bir kurul oluşturulması da planlanıyor.

Sürekli olarak İngilterede yaşamak isteyenler için de daha sıkı kurallar uygulanacak. Örneğin İngilizce konuşma koşulu bunlardan biri olacak.

Bütün vize başvuruları için parmak izi alma önerisi de var. Beş yıllık bir plandan söz ediyor hükümet. Bu vizenin çalışma amaçlı mı yoksa turist olarak gelmek isteyenler için de olup olmayacağı konusunda ayrıntılı bilgi sağlanmış değil.

Vize başvurusunda bulunanların parmak izinin alınmasının sınırlarda güvenlik kontrolllerinin sıkılaştırılması çerçevesinde yapılacağından söz edilmekte.

İngiltere hükümetinin önerdiği beş yıllık plan, ana muhalefet Muhafazakar partinin geçen ay, sığınmacılara kota sistemi konulması önerisini izliyor.

İçişleri Bakanının yaptığı açıklama ardından Muhafazakar parti İçişleri sözcüsü puan sistemini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ancak hükümetin panik içinde tam oluşmamış planlar önerdiğini ileri sürdü.

Diğer muhalefet partisi Liberal Demokratların sözcüsü de, hükümetin, muhafazakarların sığınmacılara kota önerisini reddetmekte haklı olduğunu ama bu konunun iki büyük parti arasında bir açık artırma savaşına dönmesi tehlikesinin de bulunduğunu söyledi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 00:40:31
Güncelleme :8 Şubat 2005 Salı 00:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?