22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Golf turizmine tepki

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Sorgun ormanının golf turizmine açılmak istenmesi, çevrecilerle yatırımcıları karşı karşıya getirdi.

Halkın piknik yaptığı, dinlendiği, turistlerin gezmek için geldiği bölgede az sayıdaki yeşil alanlardan biri olan Sorgun ormanı, Turizm Bakanlığı tarafından golf turizmi için tesis kurmak isteyen yatırımcıya satıldı.

20 yıl önce turizme açılan ormanın 220 hektarlık bölümü, 2004 yılında 49 yıllığına yatırım için ihale edildi ve yatırımcı olarak Türkiye Otelciler Birliği’ne tahsis edildi.

Sorgun’da yatırıma açılan toplam alan yaklaşık 250 futbol sahası büyüklüğünde. Fıstık çamı, kızıl çam ve kara çam ağaçlarından oluşan Sorgun ormanında sincap, tilki, kirpi, porsuk gibi yabani hayvanlar bulunuyor.

Golf turizmi için tesis kurmak isteyen yatırımcının ağaç kesmek zorunda olması ise çevre örgütleri ve Manavgatlıları ayağa kaldırdı.

Akdeniz Üniversitesi’nden ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişçi konuyla ilgili olarak, "İngiltere’de bile eski çöplük ya da metruk alanların, yani değerini kaybetmiş alanların kullanıma açılması, peyzaj değerinin yükseltilmesi amacı ile kullanılan bir araçtır golf. Bizde ise birinci sınıf orman alanı golfe açılıyor" dedi.

En büyük kuş halkalama istasyonu

Sorgun’da ayrıca, Türkiye’de bulunan göçmen kuş halkalama istasyonlarının en büyüğü bulunuyor. İstasyonda yılda ortalama 13 bin ile 17 bin kuş halkalanıyor.

Oysa Turizm Bakanlığı’nın, bölgenin yatırıma açılması için Orman Bakanlığı’na gönderdiği 16 temmuz 2003 tarihli yazıda, ormanın ağaç dokusunun yangın ve böceklenme gibi etkenlerle ciddi ölçüde tahribata uğradığı ifade ediliyor.

Side Doğa Gönüllüleri Platformu sözcüsü Ali Yükser ise, "Manavgat halkının denize girip piknik yapabileceği tek yer burası. Burası 400 bin nüfusu ile Manavgat’ın akciğeri. Burada nasıl böyle bir katliam yapılabilir anlayamıyorum" diyor.

Yatırımcı ’çevre düşmanı’ ilan edilmekten rahatsız

Sorgun ormanında golf turizmi yapmak isteyen ve ihale sonucu bölgeyi 1 trilyon 50 milyar lira karşılığında 49 yıllığına kiralayan Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut ise, kendisinin çevre düşmanı ilan edilmesinden rahatsız.

Ormanı ihaleye çıkaran Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, "herşey hukuka uygun yapılacaktır ancak konuyu inceleyeceğiz" diyor.

Ancak bürokratik işlemler uzadığı için henüz golf tesisi için çalışmaya başlanamadı. Bilimadamları, çevreciler ve halk sorgun ormanını sahiplendi.

Barut, "burada karar verecek olan uzmanlardır. Biz ihale sonucu aldık. Bu sürecin tarafı olmaktan son derece rahatsızız. İhalede 300’e yakın firma tahsis için başvurdu. Biz de onlardan biriyiz. Biz aldık. Bundan sonraki tasarruf Turizm Bakanlığı’nındır" dedi.

Türkiye Golf Federasyonu, bugün sayısı iki elin parmağını geçmeyen golf sahası adedini, dört yıl içinde 100’e çıkarmayı hedefliyor. Amaç, hem zengin turisti ülkeye çekmek, hem de Türkiye’yi tüm dünyada gelişen golf sporu için önemli bir merkez haline getirmek.

Golf turizmi daha fazla para bırakıyor

2004 yılında sadece Belek’te 250 bin kişi golf turizmini tercih etti. Golf oynamak için gelen turist, normal turistten üç kat daha fazla para bırakıyor.

Avrupa’da golf turizminin yıllık cirosu 2 milyar dolar. TURAB Başkanı Ahmet Barut, "golf yatırımları da turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlar. Turizm türleri içinde doğaya en saygılı olanının golf olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ancak Sorgun ormanının yatırıma açılması için yapılması şart olan Çevre Etki Değerlendirme raporu bulunmuyor. Ormanın yatırıma açılmasını durdurmak için açılan davada ise, yürütmeyi durdurma isteği oybirliği ile reddedildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise açılan davaya karşı, "haksızdırlar demiyorum. Demem de. Biz hukuk kaidelerine bağlıyız. Hukuka uygunsa diyecek lafımız yok. Orada hukuk dışılık varsa bunu yadsımam. Kendim de hukuk dışı bir şey yaparsam dönerim" yanıtını veriyor.
CNN Türk / Ercüment Alhan
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 20:16:14
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 20:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BİRGÜL CALLAGHAN IP: 195.85.255.xxx Tarih : 6.07.2005 14:57:28
Lütfen ağaçları hiçbir neden için kesmeyelim.Onlar çocuklarımızın geleceğidir unutmayalım. syg/b.c