20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gorbaçov: Nâzım Türk Che'si

Perestroyka (yeniden yapılanma) ve Glasnost (açıklık) politikalarıyla soğuk savaşı bitiren, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, Küresel ısınmadan Nâzım Hikmet'e kadar geniş bir yelpazede soruları yanıtlayan Nobel Barış Ödülü sahibi Gorbaçov Nâzım Hikmet'e hayranlığını dile getirdi.

Komünist Parti'nin genç bir üyesiyken Nâzım Hikmet'in şiirlerini okuyan Gorbaçov "Ben Moskova Üniversitesi'nde öğrenciyken çok popülerdi. Türk Che Guevara'sı gibiydi" diye konuştu.

CEZAEVİ OTEL OLDU
SSCB'nin son komünist parti genel sekreteri Gorbaçov, Nâzım Hikmet'in komünist düşünceleri nedeniyle yattığı hapishanede yıllar sonra misafir olarak kaldığını belirterek şöyle dedi: "Yıllar önce İstanbul'a geldiğimde beni eski zamanlarda hapishane olarak kullanılan bir otele (Four Seasons) yerleştirdiler. Yıllar önce Nâzım Hikmet de bu hapishanede belli bir zamanını geçirmiş. Bu da gösteriyor ki zamanla her şey değişiyor."

'AB OLUMLU AMA...'
Türkiye'de olduğu kadar Rusya'da da Avrupa Birliği'ne alternatif olarak konuşulan Avrasyacılık akımı hakkında ise Gorbaçov'un yorumu şöyle: "AB'nin birçok soruna rağmen başarılı bir örgütlenme olmasını istiyorum. Ancak bütün Avrupa devletlerini AB çatısı altına koymak büyük bir hata olacaktır. Başka organizasyonların, hali hazırda Avrasya projesini savunanlar gibi ortaya çıkması oldukça mümkün ve başarılı olma ihtimalleri de hayli fazla. Üstelik AB'ye de yardım eder ve bazı hataların önünü alırlar."

Al Gore'un rolünü Rusya'da ben üstleniyorum...

KÜRESEL ısınmayla mücadele konusunda kurduğu çevreci örgüt Green Cross International aracılığıyla mücadelesini yürüten Gorbaçov, Rusya'da üstlendiği rolü küresel ısınmaya karşı uluslararası düzeyde mücadele veren eski ABD başkan yardımcısı Al Gore'a benzetiyor: "Benim pozisyonum Al Gore'unkiyle aynı. Al Gore'u çok uzun senelerden beri, daha çevreci konularla ilgilenen senatör olduğu zamanlardan tanırım. Benim kurduğum çevreci örgütün ilk konferansında da karşılaşmıştık."

Sabah
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 08:30:00
Güncelleme :19 Mayıs 2008 Pazartesi 08:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?