19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Grip aşısının tam zamanı

Diğer adı influenza olan ve solunum yoluyla bulaşan grip virüsü, genellikle yaz aylarının ardından, sonbahar ve kış aylarında etkili oluyor. Salgın bir hastalık olan grip, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla veya virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaşabiliyor. Küçük çocuklar ve 65 yaşından büyükler bu salgında en önemli risk grubunu oluşturuyor. Dünya nüfusunun tahmini olarak yüzde 10’u ila yüzde 20’si her yıl gribe yakalanıyor.

Akut bir solunum sistemi hastalığı olan grip, insan vücuduna bulaştığı anda üst veya alt solunum yollarını sarıyor ve genellikle ateş, başağrısı, kas ağrısı, titreme ve şiddetli halsizlikle kendini belli ediyor.

Toplumun yüzde 1’ini etkileyen çok önemli bir sağlık sorunu olan influenza virüsüne yakalanmamak için uzmanlar grip aşısı yaptırılmasını öneriyor. Grip aşısının gribe bağlı ölümleri azaltmanın yanısıra, işe ve okula devam sürelerindeki kayıpları ve ilaç harcamalarını belirgin bir şekilde düşürdürdüğü uzmanlarca vurgulanıyor.

YUMURTAYA ALERJİSİ OLANLAR YAPTIRMAMALI

Aşı yaptıranlarda farkedilir bir şekilde artış olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Viroloji ve Temel İmunoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr.Selim Badur, toplumda her yaştaki bireylerin aşı yaptırabileceğini ve özellikle 65 yaş üzerindekiler, diabet, tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları gibi risk grubunda olan kişilerin mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini vurgularken, yumurtaya alerjisi olan bireylerin bu aşıyı yaptırmamaları konusunda uyarıda bulundu.

kenthaber
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 16:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?