18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Guantanamo'da Kuran'ı tuvalete attılar'

ABD’nin Küba’daki Guantanamo Üssü’nden geçen yıl serbest bırakılan eski bir Rus tutsak, üstte görevli Amerikan askerlerinin Kuran-ı Kerim’in suretlerini tuvalete attıklarını söyledi.

Guantanamo’da 18 ay tutsak kalan Ayrat Vahitov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küba’da Kuran’ın suretlerini alıp fırlatıyorlardı, alıp tuvaletlere veya herhangi bir yere atıyorlardı. Bu düzenli olarak yapılıyordu ve nedeni protestoları kışkırtmaktı” dedi.

Newsweek dergisi, geçen mayıs ayında Guantanamo Üssü’ndeki Amerikan sorgucuların, tutsakların konuşması için Kuran’ın bir suretini tuvalete attığı haberini yayımlamıştı. Haber, bazı Müslüman ülkelerde şiddetli gösterilere yol açmıştı.

Olayı soruşturan ABD, bazı olaylarda Kuran-ı Kerim’e saygısızlık yapıldığını kabul etmişti.

Küba’daki Guantanamo üssünde 40’tan fazla ülkeden 520 civarında tutsak bulunuyor.

’ABD’NİN GİZLİ HAPİSANE GEMİLERİ VAR İDDİASI’

BM’nin özel işkence raportörü Manfred Nowak, ABD’nin terör suçlularını gizli hapishane gemilerinde tuttuğunu düşündüren “çok ciddi” suçlamalar bulunduğunu belirtti.

Özel raportör Manfred Nowak, Viyana’da AFP’ye yaptığı açıklamada, ”ABD’nin, özellikle Hint okyanusunda seyreden hapisane gemileri gibi, gizli hapisaneleri bulunduğuna dair çok çok ciddi suçlamalar olduğunu” kaydetti.

Nowak, “Bunlar sadece bir söylentiden ibaret, ancak resmi bir soruşturma açılması için yeterince akla yatkın suçlamalar gibi görünüyor” dedi.

Nowak daha önce, ABD’nin, Guantanamo’daki terör zanlılarının ziyaret edilmesi yönündeki başvurularına halen cevap vermediğini belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü de son raporunda, Guantanamo üssünü eski Sovyet çalışma kampı “gulag”a benzetmişti.


AA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 15:37:41
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 17:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?