24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Guantanamo’daki Türk teslim ediliyor

ABD’nin Guantanamo askeri cezaevinde tutuklu bulunan El Kaide örgütü üyesi Türk, Türkiye’ye teslim ediliyor.

İsmi gizli tutulan El Kaide üyesi Türk vatandaşının ya bu akşam ya da yarın Adana İncirlik üssünde Türk güvenlik birimlerine teslim edileceği belirtildi.

ABD’li istihbarat birimlerinden yapılan açıklamada, Afganistan’da yakalandığı sanılan El Kaide örgütü üyesi Türk vatandaşının Türk güvenlik makamlarınca da sorgulanacağı ve yargıç önüne çıkarılacağı kaydedildi.

Türk vatandaşının örgüt üyeliği kanıtlanmadığı takdirde adli makamlarca serbest bırakabileceği de vurgulandı.

TUTUKLU SAYISI AZALTILACAK

ABD, Guantanamo’daki tutuklu sayısını azaltmayı planlıyor.New York Times gazetesi, ABD yönetiminin, tutukluların bir bölümünü Suudi Arabistan, Afganistan ve Yemen’e nakletmeyi istediğini yazdı.

Guantanamo’da El Kaide ve Taliban’a üyesi olduğu iddia edilen yaklaşık 540 tutuklu bulunuyor.

ABD’DE DE HAKLARINI ARAYABİLİYORLAR

ABD’li yetkililer, Guantanamo üssündeki tutukların uzakta oldukları için Amerikan yasalarından yararlanamamalarını bir avantaj olarak görüyordu. Ama tutuklular son dönemlerde ABD’deki mahkemelerde haklarını arayabilme imkanına kavuşmuştu. Pentagon, 6 altı aydır Guantanamo’ya yeni şüpheli göndermiyor. ABD, Guantanamo’daki tutuklulara yapılan muamele nedeniyle uluslararası kamuoyu tarafından da şiddetle eleştiriliyordu.

Bu arada, Irak’ta işkence vakalarıyla gündeme gelen Ebu Garib hapishanesinde ABD ordusunun bazı kişileri hiçbir kayıt yapmadan tutuğu ortaya çıktı.

ABD’DE 8 YAŞINDA TUTSAK

ABD ordusunun yaklaşık 100 tutukluyu bu şekilde sakladığı ve uluslararası insan hakları örgütünden bu tutukların varlığını gizlediği belirlendi. ABD ordusunun Ebu Garib’da tuttuğu Iraklılar arasında 8 yaşında bir çocuğun da bulunduğu ortaya çıktı.
NTV
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 01:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?