24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Guantanamo´ya iİlişkin yeni iddialar

Guantanamo Körfezi hakkındaki işkence iddialarına yenileri eklendi.

İddialar, Fas’a nakledilen beş zanlının davaları sırasında ortaya atıldı.

Geçen yıl Ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri tarafından, yargılanmak üzere Fas’a gönderilen beş kişi başkent Rabat’ta hakim karşısına çıkmıştı.

Beş sanık, Guantanamo Körfezi’nde gözaltında tutuldukları sırada, defalarca çırılçıplak soyulduklarını, ellerinin kelepçelendiğini ve daha sonra da üzerilerine köpeklerin salındığını iddia ettiler.

Sanıklar, Guantanamo’da tutuldukları iki yıl boyunca kendilerine uygulanan işkencelerden her bahsettiklerinde, Faslı yargıç kendilerini "Bu mahkeme başka bir ülkede olanlarla ilgilenmiyor" diyerek susturdu.

Beş zanlı, El Kaide ya da Usame bin Ladin ile ilişkileri olduğu, ya da Afganistan’da askeri eğitimden geçtikleri yönündeki iddiaları yalanladı.

Guantanamo Körfezi’nde gözaltında tutulanlar, ilk kez bir Arap ülkesinde adalet önüne çıkıyor.

Davanın geniş siyasi boyutlarının olması ve Fas’ın Amerika’ya ve teröre karşı savaşa verdiği desteği sınaması bekleniyor.

Şu ana dek, 200’ü aşkın kişi Guantanamo Üssü’nden salıverildi. Ancak Amerikalı yetkililerin elinde halen savaş esirlerine tanınan hukuki haklardan yararlanamayan 550’den fazla tutsak var.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 16:06:42
Güncelleme :8 Şubat 2005 Salı 16:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?