19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Guantanomo'daki tutuklulara işkence iddiası

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD üssünde 2 yıl tutulduktan sonra ülkelerine iade edilen İngilizlerden 3'ünün daha, tutuklu bulundukları süre içinde sık sık dövüldükleri ve işkenceye maruz kaldıkları açıklandı.
Asif İkbal, Ruhal Ahmed ve Şefik Resul, 2001 yılı sonunda Afganistan'da ABD güçlerine teslim edildikten sonra sık sık kötü muameleye maruz kaldıklarını açıkladı. İngiltere'de yayımlanan The Observer Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Şefik Resul, Kandahar'daki ABD tesisine götürüldükten sonra alınları yere değecek şekilde saatlerce diz çöktürüldüklerini söyledi. Resul, "Gerçekten çok acı çekiyordum ve alnımı yerden hafifçe kaldırdım. Çavuş gelerek beni tekmeledi. Beni dışarı çıkardılar ve bir adam üzerimde otururken yumruklayıp tekmeleyerek üzerimi aradılar" dedi.
Yaşları 22 ile 26 arasında değişen şahısların çocukluk arkadaşı oldukları ve Asif İkbal'in düğünü için Pakistan'a gittikten sonra insani yardım faaliyetlerine yardım etmek amacıyla Afganistan'a geçtikleri belirtildi. ABD destekli Kuzey İttifakı tarafından yakalanan şahısların, yüzlerce tutukluyla birlikte konteynerlere dolduruldukları ve birçoğunun bu konteynerlerde boğuldukları kaydedildi.
LONDRA - İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2004 Pazar 02:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?