19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Güçlü: 'Türkiye'de hiçbir vakaya rastlanmadı'

Deli dana mikrobu taşıma riski olan kan ürünlerinin Türkiye’ye ihraç edildiği haberlerinin ardından açıklama yapan Tarım Bakanı Sami Güçlü, yapılan analizler sonucu Türkiye’de Deli Dana hastalığına rastlanmadığını açıkladı.

Deli Dana hastalığının, ilk olarak 1990’lı yıllarda Avrupa’da ortaya çıktığını belirten Tarım Bakanı Sami Güçlü, bu tarihten itibaren hastalığın görüldüğü ülkelerden et ithalatı yapılmadığını belirtti.

Hastalığın ana sebebinin sanayii yemleri olduğunu ifade eden Güçlü, virüsün hayvan atıklarının, yeme karışması sonucu insana geçtiğini söyledi.

Güçlü: "Ne et, ne de yem aldık"

Bakan Güçlü Türkiye’nin, hastalığın ortaya çıktığı ülkelerden et ve yem almadığını, ülke çapında ürün takibi ve kapsamlı bir araştırma yapıldığını belirtti.

Türkiye’de konuyla ilgili laboratuvar alt yapı tesisileri olduğunu ve bunların uluslararası akrediteye sahip olduklarını kaydeden Güçlü, 1700 hayvan üzerinde yapılan analizlerde ve beyin testlerinde Türkiye’de böyle bir vakaya rastlanmadığını söyledi.

1995-1996 yıllarında Türkiye’ye ihraç iddiası

Söz konusu ürünleri, İngiltere’den Türkiye’ye ihraç eden Bio Product adlı şirketin ihracat müdürü Andrew Williams ise CNN TÜRK Londra Muhabiri Metin Güneş’e yaptığı açıklamada, deli dana hastalığı mikrobu taşıma riski olan plazma özlü ürünleri 1995-1997 yılları arasında Türkiye’ye ihraç ettiklerini doğruladı ve Türk Sağlık Bakanlığı’nın durumdan haberdar edildiğini söyledi.

Williams, 1997 sonundan bu yana artık ürünlerinde İngiliz kanı değil, ABD kaynaklı kan
kullanıldığını, o nedenle şu günlerde Türkiye’de görülebilecek deli dana hastalıklarının sorumluğunun kendi ürünlerine ait olamayacağını iddia etti.

Williams, şirketinin Türkiye’ye hala kan ürünleri ihraç ettiğini de sözlerine ekledi.

’Deli dana’ mikrobu taşığı tahmin edilen kan ürünlerinin 11 ülkeye ihraç edildiği iddiasının The Times gazetesinde yayımlanmasının ardından İngiltere, bu ülkelerden ’kritik’ olarak tanımlanan beşiyle temasa geçerek uyarıda bulundu.

Ancak bu beş ülkenin hangileri olduğu açıklanmıyor.

The Times’ın haberi:

İngiliz The Times gazetesi, ’deli dana’ olarak bilinen BSE hastalığının insanlardaki şekli olan vCJD taşıdığı tahmin edilen kan ürünlerinin, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülke ve kentlere ithal edildiğini öne sürdü.

Gazetenin haberine göre, virüs taşıyan kan ürünleri, Türkiye, Singapur, Rusya, Umman, Fas, Mısır, Brunei, Hindistan, Brezilya ve İrlanda’nın yanısıra Dubai’ye gönderildi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz hafta beş ülkenin yetkilileriyle temasa geçip, satılan kan ürünlerinin, ’Varyant Creutzfeldt-Jakob’dan (vCJD) ölen dokuz kişiden alınan kanlardan elde edildiği konusunda bilgi verdi.

Bakanlık yetkililerinin Türkiye ile bağlantıya geçip geçmediği henüz bilinmiyor.

İngiltere’de 6 bin kan hastasına mektup gönderildi

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın, geçtiğimiz hafta, sık sık kan almak zorunda olan 6 bin kan hastasına ’’deli dana hastalığına yakalanma riski taşıyorsunuz’’ diye mektup gönderdiği açıklanmıştı.

Hemofili ve benzeri hastalıklar nedeniyle uzun süreli tedavi gören bu hastaların, ’Varyant Creutzfeldt-Jakob’ taşıyan kan ürünlerini almış olabileceklerine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, hastalardan bünyelerindeki değişimlere dikkatli yaklaşmalarını istemişti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Liam Donaldson da hastalığın kan yoluyla geçtiğinin henüz kanıtlanmadığını, attıkları adımın tümüyle ’tedbir’ niteliği taşıdığını belirtmişti.

Donaldson, amaclarının toplumu en üst düzeyde korumak olduğunu açıklamıştı.
kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 17:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?