18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gül, Ortadoğu turuna başladı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İsrail ve Filistin’de ziyaretlerde bulunmak üzere Kudüs’e geldi. Gül yaptığı açıklamada, “Ortadoğu’da şimdi barışa katkı yapma zamanı olduğunu, o açıdan bölgeyi ziyaretinin önem taşıdığını” söyledi.

Gül, Kudüs’e gelişinin ardından Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti. Binadaki tarihi fotoğrafları inceleyen Gül, burada yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaretinin barışa katkı açısından önemli bir ziyaret olmasını ümit ettiğini kaydetti. “Şimdi barışa katkı yapma zamanı, o açıdan ziyaretim bizzat önemli” diyen Gül, Türkiye’nin hem İsrail hem Filistin’le iyi ilişkileri ve tarihi geçmişinin bulunduğuna dikkat çekti.

Gül: Kanın durmasını istiyoruz

Türkiye’nin barışa nasıl bir katkısının olabileceğine ilişkin bir soru üzerine Gül, Türkiye’nin herhangi bir prestij peşinde olmadığını,”Türkiye’nin akan kanın durmasını istediğini” kaydetti.
Gül, Lübnan ve Suriye’nin de barış sürecinin bir parçası olmasını istediklerini ifade ederek, barış sürecinin kapsamlı olması gerektiğine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün İsrail’de, ilk durağı Tel Aviv olacak. Yeni yılın ilk resmi ziyareti niteliği taşıyan bölge gezisi, Filistin seçimlerinin hemen öncesine rastlaması açısından önem taşıyor.

Görüşme trafiği yoğun

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav tarafından kabul edilecek olan Gül, Başbakan Ariel Şaron, Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile görüşecek.
Gül, Kudüs’teki temaslarının ardından aynı gün Tel Aviv’de, İsrail’deki koalisyon hükümetinin yeni ortağı İşçi Partisi’nin lideri ve hükümette başbakan yardımcısı olarak görev alacak Şimon Peres ile bir araya gelecek.

İsrailli yetkililer de Gül’ün ziyaretine büyük önem veriyorlar. İki ülke arasında olumlu bir atmosferin hüküm sürdüğünü ifade eden İsrailli kaynaklar, Gül’ün ziyaretinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecekteki olası bir ziyaretinin de yolunu açacağı görüşünü ifade ediyorlar. 

Gül’ün Filistin gezisi

Abdullah Gül, 5 Ocak Çarşamba günü Filistin’e geçerek, 11 Kasım 2004’te ölen Filistin Lideri Yaser Arafat’ın, Ramallah’taki karargahı Mukata’daki mezarını ziyaret edecek.
Arafat için hazırlanan Şeref Defteri’ni imzalayacak olan Gül, Filistin Özerk Yönetimi Geçici Başkanı Ruhi Fatuh, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Lideri Mahmud Abbas (Ebu Mazen), Filistin Başbakanı Ahmed Kurey (Ebu Ala), Dışişleri Bakanı Nebil Şaat ve baş müzakereci Saib Erekat ile görüşecek.

Bakan Gül, İsrail ve Filistin’deki temaslarında, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecine somut ve özgün katkılar yapmaya hazır olduğu mesajını verecek. Gül, taraflara, Ortadoğu sorununda kalıcı çözüm yönündeki nihai hedefe yönelik anlayış ve istekle hareket etmelerini beklediğini ifade edecek.

Irak'a komşu ülkeler toplantısı

Gül ve beraberindekiler, Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’na katılmak üzere çarşamba akşamı Amman’a geçecek. Irak’a komşu ülkeleri 9’uncu kez bir araya getirecek olan toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Mısır, İran ve Irak’tan temsilcilerin katılması öngörülüyor.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 22:34:39
Güncelleme :3 Ocak 2005 Pazartesi 23:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?