23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Gül, Ürdün’den Uzanlar’ı isteyecek

Polisin Ürdün’de olduklarını belirlediği Uzanlar’ın Türkiye’ye iadesi için Dışişleri Bakanı Gül devreye giriyor. Gül, Ortadoğu turu kapsamında gideceği Amman’daki muhataplarına, ‘Sizde olduklarını biliyoruz. Hemen iade edin’ diyecek.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, dün başlayan tarihi Ortadoğu gezisinin en son durağı olan Ürdün’de, sadece Irak konusuyla ilgilenmeyecek. Gül’ün, Amman’da perşembe günü katılacağı ‘Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’nda, Ürdünlü meslektaşı ile yapacağı ikili görüşmede, halen kaçak durumda olan Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan konusunu da gündeme getirecek.

POLİS DEVREDE

Gül’ün Ürdün makamlarına ileteceği Uzan dosyasında, Türk Emniyeti’nin Kemal ve Hakan Uzan hakkında bir süredir yaptığı istihbarat çalışması sonucu ulaştığı bazı önemli bilgiler bulunuyor. Türk Emniyeti, baba-oğul Uzanlar’ın Ürdün’de oldukları yönünde güçlü bilgiler elde etti. Bunun üzerine Interpol üzerinden Ürdün polisiyle temasa geçilerek, ulaşılan istihbarat bilgileri paylaşıldı.

CEVAP GELMEDİ

Türk Emniyeti, Ürdün makamlarından Kemal ve Hakan Uzan’ın yakalanarak Türkiye’ye iadesini istedi. Ancak, Türkiye’den Amman’a giden önemli bilgilere karşın, Ürdün makamları Ankara’ya ne olumlu, ne de olumsuz bir yanıt verdi. Türk Emniyeti’nin yazısına yanıt verilmemesi, Ankara ile Amman arasında sıkıntıya neden oldu. Bu sıkıntının aşılması için Gül’ün, Türk Emniyeti’nin ulaştığı bilgileri bir kez daha Ürdün’e ileterek, ‘Kemal ve Hakan Uzan’ın sizde olduğunu biliyoruz. Haklarında önemli davalar olan bu kişileri Türkiye’ye iade etmeniz gerekir’ mesajı vermesi bekleniyor.

İLK KRİZ DEĞİL

Ürdün’ün Uzanlar’la ilgili ‘Hiçbir şey bilmiyormuş’ gibi davranması, daha önce de iki ülke arasında sıkıntıya neden olmuştu. Cem Uzan’ın, Türk vatandaşlığından çıkış izni almadan, 21 Eylül 1999 tarih ve 4388 sayılı Ürdün Resmi Gazetesi’nde Ürdün vatandaşlığına geçtiği belirtilmesine karşın, Amman yönetimi bunu inkár etmişti.

Ankara’daki yaygın kanıya göre, Ürdün’ün Uzanlar’la ilgili Türkiye’ye doğru bilgi vermemesi, Uzan Ailesi’nin Ürdün’de bazı yatırımları olmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca kulislerde, Ürdün yönetiminde nüfuzlu olan bazı çevrelerin Uzanlar’ı koruduğu fısıltıları dolaşıyor.
HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 14:23:29
Güncelleme :4 Ocak 2005 Salı 14:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?