18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gül: AB ilgimiz zayıflamış değil

Avrupa Birliği dönem Başkanı Lüksemburg un Dışişleri Bakanı Nicolas Schmit Ankara’da. Lüksemburg Dışişleri ve Göç Delege Bakanı Schmit dün sabah saatlerinde Meclis’te AKP li milletvekilleri ile görüştü ve ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le biraraya geldi.

Schmit-Gül görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Lüksemburg’lu Bakan Türkiye nin reform sürecini sürdürerek üzerine düşeni yaptığını söyledi ve “bizde 17 Aralık’taki kararlılığımızı korumalıyız.” dedi.

Dışişleri Bakanı Gül ise, Türkiye’nin bütün kesimleriyle Avrupa Birliği’ne hazırlandığını ve Avrupa Birliği konusuna öncelik verdiğini belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye temsilcisi Kreshmer’in, “Türkiye’nin 17 aralık zirvesinin ardından Avrupa Birliği konusunda hiçbir adım atmadığı” yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bakan Gül, Avrupa Birliği sürecinde bir dağınıklık yaşanmasının sözkonusu olmadığını ve Avrupa Birliği’ne ilginin zayıflamadığını söyledi.

Schmit dün NTV televizyonunun sorularını da yanıtladı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı 17 Aralık zirvesinin ardından Türkiye’de yorgunluk gözlemlediklerini söyledi. Nicolas Schmit, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini. Endişeler ve şüpheler olduğunu ve Türkiye’den taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini de ifade etti.

3 Ekim’de müzakerelerin tam üyelik perspektifiyle başlayacağını kaydeden Schmit, Ankara Anlaşması ek protokolü ne kadar çabuk imzalanırsa, o kadar iyi olacağını bunun Güney Kıbrıs’ı tanıma anlamına gelmeyeceğini belirtti. Schmit NTV’ye yaptığı açıklamada, sözde Ermeni soykırımını tanımanın, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin önüne koşul olarak konulmaması gerektiği görüşünü de ifade etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün sabah Schmit’le yaptığı görüşme hakkında haftalık olağan toplantısını yapan Bakanlar Kurulu’nu da bilgilendiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ele alınıyor.

17 Aralık zirvesinin ardından Avrupa Birliği üyeliği konusunda hiçbir adım atılmadığı eleştirilerine hedef olan Türkiye’nin kurul toplantısıyla atılacak adımları belirlemesi bekleniyor. Ayrıca Ankara da haftalardır tartışılan Ekim ayında başlayacak müzakerelere kimin başkanlık edeceği de kurulda ele alınıyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den başmüzakereci konusunda bugün bir açıklamada geldi. Bakan Gül Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Nicholas Schmit le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, başmüzakerecinin siyasi kişiliğinin olmasının işleri kolaylaştıracağını söyledi ancak bu konuda kesin karar alınmadığını kesin kararın ise Başbakan tarafından açıklanacağını belirtti.


VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 00:55:13
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 00:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?