17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: AB'nin kuralları Türkiye'nin de kuralları olacak

Gül, Türkiye’nin üyeliğinin yeni üyelerin aksine çok daha büyük etkiler yaratacağını, tartışmaların da bundan kaynaklandığını söyledi.

"Türkiye AB’ye katılma yolunda"
Gül, AB Komisyonu’nun kararıyla Türkiye’nin köprüyü geçtiğini ve AB’ye katılmanın yoluna girdiğini belirterek, ’’tren aralıkta hareket edecek, bu trenin gideceği raylar AB’nin istasyonu olacak’’ ifadesini kullandı.

"Taslakta azınlıklara ilişkin ifadelerde yanlışlıklar var"

Türkiye’de azınlıkların Lozan Anlaşması ile belirlendiğine dikkat çeken Gül, taslak raporda azınlıklara ilişkin ifadelerde bazı yanlışlıkları gördüklerini ve bunların düzeltilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Gül, ’’biz bunları kendilerine söyleyince, onlar da anlayışla karşıladı, bunlar tamamen çıkartıldı’’ dedi.

"Serbest dolaşımın kısıtlanması AB ruhuna aykırı"

Serbest dolaşımın kısıtlanmasının AB’nin ruhuna aykırı olduğunu yineleyen Gül, 2002 yılında yapılan Kopenhag zirvesindeki ’vakit geçirmeden’ ifadesine atıfta bulunarak, beklentilerinin 2005’in ilk yarısında müzakerelere başlamak olduğunu belirtti. Gül, tam üyeliğin 10 yıl civarında olabileceğini de sözlerine ekledi.

"Türban tartışmaları gündemden kalkacak"

Gül, türban yasağının AB insan hakları standartları içinde bulunmayan bir yasak olduğunu ve günü geldiğinde Türkiye’de kalkacağından şüphe duymadığını belirtti.

İlerleme Raporu’nda türban konusuna yer verilmemesini değerlendiren Bakan Gül, "burada size şu yasak şu doğru denmiyor, burada söylenen şey, bir standart var, insan hakları, demokrasi. Burada bireylerin tercihlerine saygı göstermek, bireylerin tercihleri dini tercih olabilir, kültürel tercih olabilir, bütün bunlara saygı göstermek. Dolayısıyla sizin bunlarla ilgili sorununuz varsa bunları çözeceksiniz. Bunların hepsi çözülmüş de değil, reform süreci devam ediyor" dedi.

Avrupa’da olmayan yasakların Türkiye’de de olmaması gerekir

Paris, Londra veya Berlin’deki bir üniversitede olmayan yasakların Türkiye’de de olmaması gerektiğine dikkat çeken Gül, "bunlara zamanla, soğukkanlılıkla halledilmesi gereken konular olarak bakıyoruz. O açıdan toplumun da bunları bu şekilde göreceğine inanıyorum, ama muhakkak ki bu tip yasaklar Türkiye’de kalkacaktır" diye konuştu.

"Kıbrıs konusu 17 aralıkta engel teşkil etmeyecek"

Kıbrıs konusunun 17 aralıkta herhangi bir engel teşkil etmeyeceğini belirten Gül, "Rumların Türkiye’nin AB üyeliğine ipotek koyması mümkün değil" dedi.
kenthaber-ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 12:47:10
Güncelleme :9 Ekim 2004 Cumartesi 14:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?