17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: Ekümenik bizim için tabu değil

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Ekümenik, Ruhban Okulu gibi konular, tabu değil" dedi.

CNN Türk Televizyonu’ndaki "Manşet" programına konuk olan Abdullah Gül, AB, ABD-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs gibi konularda soruları yanıtladı.

Son günlerde tartışılan "ekümenik" sorununun dini bir mesele olmadığını, altında yatan asıl nedenin politik içerik taşıdığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Gül, "Bu konudaki hassasiyetimiz buradan kaynaklanıyor. Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlerin bir sorunu varsa eğer, elbette bunu çözmek bize düşer. Ama ekümenik, Ruhban Okulu gibi konular bizim için tabu değildir. Çözülecek bir şey varsa bunu biz çözeriz" dedi.

"RUSYA’YA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"

Gül, pazar günü Türkiye’ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Rusya, çok önem verdiğimiz bir komşumuz. Bugün Rusya ile aramızdaki ticari hacmimiz 9 milyar dolar. Bu çok yüksek bir rakam. Avrupa’daki ülkeler bu rakamı duyunca çok şaşırıyorlar. Türkiye bugün Rusya’nın ikinci büyük müşterisidir. Bu çok önemli bir durumdur" dedi.

Putin’in İstanbul’da yapılan NATO Zirvesi’ne katılmasını çok istediklerini ifade eden Gül, ancak NATO gündeminde Rusya ile ilgili bir madde olmamasından dolayı, Putin’in Türkiye’ye gelmediğini söyledi.

AB İÇİN B PLANI YOK

Abdullah Gül, AB tam üyelik müzakere süresi sonucunda olumsuz karar çıkması halinde bir "B" planı düşünmediklerini belirterek, "Bunu düşündüğünüz ve planladığınız anda yenilgiyi baştan kabul etmiş olursunuz. B planı C planı gibi konuları konuşmak çok anlamsız" dedi.

Türkiye’nin AB’ye girmesinin diğer üye elkelerden daha çok katkısının olacağına dikkati çeken Gül, "Şunu çok net söyleyebilirim ki, eğer Türkiye AB’ye girerse daha önce hiçbir ülkenin katmadığı değerleri katacaktır" diye konuştu.

KIBRIS RUM KESİMİ AB’NİN SESİNİ KESTİ

Kıbrıs Rum Kesimi’nin Annan Planı’nı reddetmesiyle AB’nin sesini kestiğini savunan Bakan Gül, "Rum tarafı sorunu çözmek istediğini söyleyip Avrupa’da sempati topluyor ama referandumu reddederek, AB’nin sesini kıstı. AB elbette bunu görecek, es geçmeyecektir. Ancak bu sorunu çözecek olan AB değil, BM’dir" dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 00:28:10
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 00:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?