23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Gül: Fransa'daki 'hayır' bizi etkilemez

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransız halkının Avrupa Anayasası’nı reddetmesini değerlendirirken, "Fransa’da AB Anayasası için düzenlenen referandumun Türkiye ile doğrudan bir ilgisinin hiç olmadığını" söyledi.

Gül, Avrupa Birliği’nde hukuki bağlayıcılığı olan yasaların halen yürürlükte olduğunu söyledi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Bahreyn’in başkenti Manama’da gazetecilere Fransa’da yapılan AB Anayasası referandumunun ilk sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapan Gül, şu görüşleri dile getirdi:

’’Şüphesiz Avrupa’da büyük bir tartışma başlayacak ve bu tartışma devam edecek. Türkiye açısından bakarsanız Avrupa’yı ne kadar ilgilendirecekse, tabi ki Türkiye’yi de bu mesele o kadar ilgilendirecektir.’’

Şu anda zaten mevcut hukuki bağlayıcı yasaların geçerli olmaya devam ettiğini kaydeden Gül, ’’Bu da bildiğiniz gibi Nice Anlaşması çerçevesindedir’’ diye konuştu.

Türkiye ile müzakerelere başlama konusunun, daha önce üye olan ülkeler ya da şu anda müzakereyi bitiren ülkeler için olduğu gibi Nice anlaşması çerçevesinde olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti.

’’Dolayısıyla Brüksel’de alınan karar, Nice anlaşması çerçevesinde alınmıştır. Hukuki dayanağı gayet açık ve nettir. Tam üyeliğe dönük oybirliğiyle varılmış bir anlaşmadır. 3 Ekimde de müzakerelerin başlaması için herhangi bir engel yoktur. Bu referandumun Türkiye ile doğrudan bir ilgisi hiç yoktur.’’

’’Türkiye’nin 3 Ekimde müzakereye başlayıp başlamaması tamamen Türkiye’ye ait bir şey’’ olduğunu kaydeden Gül, ’’Türkiye istenilenleri yaptıktan sonra bunu engelleyecek herhangi bir durum zaten söz konusu değildir. Bunu herkes açıklamıştır daha önce’’ görüşünü dile getirdi.

Gül, Türkiye’nin çok büyük ekonomik potansiyel arz eden bir ülke olduğuna da dikkati çekerek, ’’Türkiye hakkında zaten kolay kolay kararlar alınamaz açıkçası...’’ diye konuştu.

AB’yi kuran bir ülkenin ortaya çıkan anayasayı kabul etmediğine dikkati çeken Türkiye Dışişleri Bakanı, ’’İleride tekrar oylanır mı, bunlar kendi bilecekleri şeyler’’ dedi.

Gül, mevcut anlaşmaların devam ettiğini ve bunlar içinde Fransa’nın da işin içinde olduğunu ve AB’nin yoluna devam ettiğini vurguladı ve ’’Dolayısıyla hukuki durum belli, herhangi bir muğlak durum söz konusu değil. Türkiye’yi doğrudan bağlayan bir şey yok ortada’’ diye konuştu.

Ayrıca Türkiye karşıtı bir kampanyanın da söz konusu olmadığını vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

’’Çünkü anayasaya ’hayır’ diyen liderler de bunun bir anti Türk oylaması olmadığını defalarca söylediler. Dolayısıyla Türkiye olarak, bizim fazla alınacak bir durumumuz yok. Yapmamız gereken şey kendi yolumuza devam etmemiz. Yapmamız gerekenleri çok daha iyi şekilde yapmamız, 3 Ekimce kadar Türkiye’yi en iyi şekilde hazırlamamızdır.’’

AB içinde zaten büyük bir tartışmanın başlayacağına işaret eden Gül, bu tartışmaya Türkiye’nin de başka bir boyutta muhakkak katılacağını, fikirlerini söyleyeceğini belirterek ’’Bunlar bizim müzakere sürecimizi etkileyecek konular değildir’’ diye konuştu.
BBC TÜRKÇE / AA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 09:37:39
Güncelleme :30 Mayıs 2005 Pazartesi 13:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?