22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Gül: Hükümetin gizli ajandası yok


Londra - Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AKP’nin İslami değil muhafazakar bir parti olduğunu belirterek, hükümetin gizli bir ajandası bulunduğuna dair kuşkuların yersiz olduğunu vurguladı.

Gül, Bloomberg’de yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtladı. Gül, Türkiye’de halkın yüzde 99’unun Müslüman olduğunu, ancak dini inançların partisi ve hükümeti tarafından tümüyle kişisel bir hak olarak görüldüğünü kaydetti.

"Biz sadece din özgürlüğünden yanayız. Bunu da sadece Müslümanlar için değil, bütün dinlerin mensupları için savunuyoruz" diyen Gül, din konusunda politik bir yaklaşımları bulunmadığını anlattı. Gül, Anayasa’nınsa yerli yerinde durduğunu ve bunu değiştirmek gibi bir eğilimleri bulunmadığını belirtti.

Demokrasiye olan inançlarının güçlülüğüne de işaret eden Gül, Avrupa standardında bir demokrasiyi bütün vatandaşlar için istediklerini kaydetti. Gül, partisinin bu konuda gizli bir ajandası olduğuna hala inananların bulunduğunu da hatırlatarak, "Bu tür kuşkular yersiz" dedi.

Kıbrıs’ta çözüm için bütün güçleriyle çaba harcadıklarını vurgulayan Gül, Türk tarafının üzerine düşen her şeyi yaptığını, ancak Rum tarafının, liderlerinin de yönlendirmesiyle sürpriz biçimde Annan planına "hayır" dediğini belirterek, "Buna rağmen, Türk tarafının izolasyonu sürmüş, Rumlar da adeta sürece yaptıkları olumsuz katkıya rağmen onurlandırılmışlardır" dedi.

Türkiye’deki türban tartışmalarının bu konudaki ayrımcılığın aşılmasıyla çözülebileceğini belirten Gül, konunun hassasiyetine binaen kapsamlı bir konsensüs gerektirdiğini vurguladı. Gül, "Bu konuda olgun olmalı ve sorunu hassas bir şekilde halletmeliyiz" dedi.


AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2005 Pazartesi 19:17:38
Güncelleme :14 Mart 2005 Pazartesi 19:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?