17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: Iraklı esirlere yapılanlar utanç verici

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ADB ve İngiliz askerleri tarafından Iraklı esirlere yapılan kötü muamlere ilişkin dünya basınında yer alan fotoğraları, ’utanç verici’ şeklinde nitelendirdi.

Gül, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir grup Iraklı diplomata verilecek ve 6 hafta sürecek olan kursun açılış törenine katıldı. Gül, Dışişleri Bakanlığı binasından ayrılışı esnasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gül, sözkonusu fotoğrafların ’utanç verici’ olduğunu blirterek, bunların hafızlardan zor silineceğini söyledi. Gül, tek sevindirici şeyin her iki ükenin de olayın sorumlularına ilişkin soruşturma başlatkması ve bu kişilerin cezalandırılacağını olduğunu belirterek, "Bunların saklanmaması çok daha önemli. Saklamayıp bunları kendi ülkeleinde deşifre etmeleri demokrasi ve özürlüğün nimetidir. Ancak şühpesiz ki, çok utanılacak ve hiç bir zaman hafızalardan çıkmayacak ve çok konuşulacak fotoğraflar. Bizde bu konularla ilgili kaygılarımızı, tedirginliğimizi her seviyede iletiyoruz" dedi.

Gül, Merve Kavakçı’nın Avrup İnsan Hakları Mahkemesi’ne vereceği savunmanın Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacağına dair haberleri değerlendirerek, bakanlığa henüz bu konuda intikal eden bir durumun olmadığını söyledi. Gül, böyle bir şeyin bakanlığa gelmesi halinde gereğine bakılacağını belirterek, "Biz özgürlüklerden yanayız. Biz Türkiye’de özgürlüklerden yanayız. Türkiye 2-3 sene önceki Türkiye değil" dedi.

YÖK tasarına ilişkin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in hükümetten halen süre istediğine dair durumun hatırlatılması üzerine Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyla ilgili yorumlar yaptığını hatırlatarak, bu konunun ciddi bir şekildre ele alındığını kaydatti. Gül, "Bunlar hükümetin inisiyatifinde olan şeylerdir. Belki bugün Bakanlar Kurulu’nda görüşürüz" dedi. Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği’ne dahil olmasıyla birlikte Türkiye tarafından tanınıp tanınmayacağına dair bir soruya da Gül, "Bu işler için daha çok erken. Bu işler öyle dakika dakika olmaz. Bu konda zamana ihtiyaç var, bakalım bundan sonra ne olacak" şeklinde cevap verdi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 14:19:09
Güncelleme :3 Mayıs 2004 Pazartesi 19:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?