24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: Müslüman ülkeler olumlu değişimin yolunu açmalı

İstanbul - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Müslüman ülkeler, kendi sorunlarına kendi çözümlerini bulmak, olumlu değişimin yolunu açmak için sorumlu ve daha aktif çaba içinde olmalıdır" dedi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nca (TGTV) düzenlenen "Uluslararası İslam Dünyası STK’lar Konferansı"nın ikinci gün oturumunda konuşan Gül, küreselleşmenin yol açtığı sorunların aşılması ve sunduğu fırsatların değerlendirilmesi için sahip olunan en önemli değerin insan kaynakları olduğunu söyledi.

Devletlerin insan kaynağından faydalanabilmeleri için hür, açık ve katılımcı kurumları güçlendirmeleri gerektiğini ifade eden Gül, sivil toplum kuruluşlarının kendilerine bu konuda yardımcı olduğunu bildirdi.

Gül, İslam dünyasının da zengin kültüründen istifadeyle, İslamiyet’in de katkıda bulunduğu evrensel değerler temelinde çağı yakalama kudretine sahip olduğunu vurgulayarak, bu kudreti bir yandan hükümetler düzeyinde, bir yandan da toplum düzeyinde hayata geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

İslam dünyasında siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda arzu edilen gelişmelerin, kamuoylarında artan bir şekilde yankı bulduğuna işaret eden Gül, şunları kaydetti:

"Müslüman ülkeler, kendi sorunlarına kendi çözümlerini bulmak, olumlu değişimin yolunu açmak için sorumlu ve daha aktif çaba içinde olmalıdır. Değişimin uygulanabilir ve sürdürülebilir olması için, bu sürecin kendi toplumlarımızın beklentilerine cevap vermesi ve onlar tarafından sahiplenilmesi gerekmektedir. Bu çabanın başarılı bir şekilde yürütülmesinde sivil toplum vazgeçilmez bir rol oynayacaktır. Toplumların kendi kimliklerini koruyarak çağa ayak uydurabilmeleri, sivil toplumun aktif katılımıyla mümkün olacaktır. Sivil toplum kuruluşları bu yolda hükümetlerle halk arasında köprü rolü oynamak suretiyle reform çabalarını kolaylaştırıcı bir potansiyele sahip olacaktır."


AA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 14:08:23
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 14:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?