17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: Tek amacımız Rumlar'ın tek başına AB'ye girişini önlemek

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Tüm amacımız AB tarafından alınan kararla Rum tarafının tüm Ada’yı temsilen AB’ye girmesini önlemektir. Öyle olursa AB çok zor durumda kalır" dedi.

Gül, Bangladeş Dışişleri Bakanı Morşed Khan ile görüştü. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından her iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı sırasında Gül, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın referandumun ertelenmesi yönündeki talebe yönelik yaptığı değerlendirmede sürecin çalıştığı ve referandumun 24 Nisan’da yapılacağını bildirdi. Gül, artık sözün Kıbrıs Türk ve Rum halklarında olduğunu belirterek, herşeyin ortada olduğunu ve herkesin büyük bir sorumluluk içinde durumu değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Gül, Washington’tan Kıbrıs Türkleri’nin referandumda ’evet’ demesi halinde KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılacağına dair haberleride değerlendirek, "Böyle bir durum ortaya çıkarsa KKTC’yi tanımak ve ona uygulanan haksız amborgaların kaldırılmasından daha doğal birşey olamaz" ifadesini kullandı. Gül, AB’den "Rum tarafı referandumda hayır desede 1 Mayıs’tan itibaren tüm Kıbrıs’ı temsil eder" şeklinde gelen açıklamaları da değerlendirerek şunları söyledi:

"Bizim zaten Türkiye olarak insiyatif almamızın ve bu meseleyi tekrar canlandırmamızın, müzakereleri başlatmamazın bu noktaya getirilmesinin birinci sebebi nedir? Bunu Meclis’te de daha önce gerek ben gerekse Başbakan sürekli açıkladık. Daha önce AB tarafından alınan karar gereğince Rum tarafının tek başına Kıbrıs’ı temsilen AB’ye girişini önlemektir. Bunu gayet açıkca söylüyorum. Ama eğer Rum tarafından hayır çıkarsa ve böyle bir giriş olursa bu çok farklı bir giriş olur. O zaman AB çok zor durumda kalacaktır ve AB’nin Türk kesimine karşı bakışı dünkü bakışı gibi kesinlikle olmaz".

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 17:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?