23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Gül: Turizmi baltalamayın

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, NATO ve Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının dün Brüksel'de yaptığı toplantıda meslektaşlarına sitem etti. Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri müdahalesinin sürekli olarak gündeme getirilmesine tepki gösteren Gül, ‘‘Türk turizmini olumsuz etkilediniz’’ dedi. Bazı AB liderlerinin, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahale edeceğine ilişkin bir söylem içine girdiğini anımsatan Gül, şöyle devam etti:

DEFALARCA SÖYLEDİK

‘‘Gerek ben gerekse Türkiye'deki siyasi ve askeri makamlar, defalarca böyle bir müdahalenin söz konusu olmadığını söyledik. Bunun sözlü olarak güvencesini verdik. Buna rağmen Türkiye'nin böyle bir müdahale niyetli olduğu izlenimini veren demeçler Türk turizmini ciddi anlamda olumsuz yönde etkiledi.’’ Abdullah Gül, bu sözleriyle daha çok Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olası müdahalesinin AB üyeliğinin sonu olacağını belirten Belçika Dışişleri Bakanı ve AB Komisyonu Louis Michel'i ve AB Komisyonu Alman temsilcisi Günther Verheugen'i hedef aldı. Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin Irak savaşının içindeymiş gibi gösterilmesine neden olan bu tür demeçleri kınadı.

ABD-AB ANLAŞAMADI

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın da katıldığı Brüksel'deki toplantılarda savaş sonrası Irak'ın yeniden yapılanması görüşüldü. AB ülkeleri, Saddam sonrası Irak'ın yeniden yapılanmasında Birleşmiş Milletler'in merkez rol üstlenmesinde ısrarcı oldular. ABD Dışişleri Bakanı Powell ise AB ülkelerine bu konuda herhangi bir güvence vermedi.

FRANSA’DAN YARDIM VAADİ

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Brüksel'de Fransa Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin ile bir araya geldi. Irak savaşının Türkiye'yi yönelik olumsuzluklarının nasıl giderilebileceği ve olası göçün Türkiye'ye getireceği mali yükün paylaşılması konusu ele alındı. Fransız bakan, Almanya ile birlikte bu konuda Türkiye'ye ikili düzeyde mali yardım yapılması için çalışma yürüttüklerini belirterek, ‘‘Türkiye'nin zararını paylaşmaya çaba göstereceğiz’’ dedi.

Yayın Tarihi : 4 Nisan 2003 Cuma 20:57:23
Güncelleme :5 Ağustos 2004 Perşembe 11:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?