17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Gül: Türkiye köklü değişiklik içinde

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’de büyük ve köklü değişikliklerin yaşandığını söyledi.

Bakan Gül, dün akşam Berlin’deki Türkevi’nde, Berlin Başkonsolosu Aydın Durusoy’un verdiği iftar yemeğine katıldı.

Almanya’ya Dışişleri Bakanı olarak ilk resmi ziyaretini yaptığını belirten Bakan Gül, şunları söyledi:

"Türkiye’de, yaklaşık 2 buçuk yıldan bu yana çok süratli değişiklikler yaşanmaktadır. Çok sağlam siyasi bir istikrar sağlanmıştır. Herkes geleceğini planlayabilir, kendini güvence içinde görebilir. Türkiye’nin yenileşmesi ve modernleşmesi gerektiğine inandık. Ekonomik ve siyasi programımızı belirledik. Daha sonra da bunları kararlı bir şekilde gerçekleştirdik. Türkiye, yapılan reformlarla ekonomik ve demokratik alanda köklü bir değişiklik içine girmiştir. Yıllar öncesinden tahmin edilemeyecek gelişmeler olmuştur."

Demokratikleşme alanında Anayasa ve çok sayıda yasa değişiklikleri yapıldığına işaret eden Gül, uygulamaların da titizlikle takip edildiğini, Türkiye’deki gelişmelerin çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir edildiğini söyledi.

Ekonomik açıdan da Türkiye’de ne kadar büyük bir kriz yaşandığını herkesin bildiğini ifade eden Bakan Gül, şöyle dedi:

"Türkiye’de ekonomik büyüme, bu yıl yüzde 10 olacak. Türkiye’de büyüme hızı eskiden bir büyür, bir küçülürdü. Şimdi ise hızlı şekilde kalkınan bir ülke var. Tüm ekonomik göstergelerde istikrarlı bir gelişme görüyoruz."

Türkiye AB ilişkilerinde de yeni bir sürece girdiklerini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kopenhag kriterleri yerine getirildiğinde, Türkiye ile gecikmeden müzakereler başlatılacaktı. Artık müzakerelere başlanmasının eşiğine geldik. Bu hem Türkiye, hem Avrupa için önemli tarihi bir süreç. Türkiye tarafını bize bırakın. Size de burada büyük görevler düşüyor."

Gül, bir soru üzerine, Berlin’de Osmanlı döneminden kalan bir araziye yakın zamanda yeni Büyükelçilik binası yapımına başlayacaklarını belirterek, "Bu, önceliklerimizden biri olacaktır" dedi.

Bakan Gül, Irak Türkmen Cephesi Almanya Temsilcisi Ganim Authman’ın, Iraklı Türkmenleri kararlı şekilde koruduğu için teşekkür etmesi üzerine de "Biz görevimizi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Burada ve dünyanın her bir yerinde" diye konuştu.

BERLİN
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 11:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?