20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gül: Yeni taslak iç açıcı değil

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın 17 Aralık zirvesi için hazırladığı 2. karar taslağındaki ağır koşullar Ankara’yı karıştırdı. Hollanda’nın AB’den Sorumlu Bakanı Atzo Nikolai ile basın toplantısını iptal eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Yeni taslak iç açıcı değil, direniyoruz" dedi. Taslaktaki en kritik değişikliğin Fransa tarafından istendiği öğrenildi.

Taleplerimizi iletin

Hollanda tarafından önceki gün üye ülkelere iletilen yeni taslak dün Ankara’nın gündemine oturdu. Nikolai ile bir araya gelen Gül, 3 saat boyunca taslağa yönelik eleştirilerini ve değişiklik taleplerini iletti. Nikolai, yeni taslağın ilkinden ağır koşullar içermesini "AB üyelerinden gelen taleplere" bağlayınca Gül, Dönem Başkanı Hollanda’yı eleştirerek, "Tüm bu yeni koşulları koymanıza rağmen, ilk taslaktan sonra size ilettiğimiz değişiklik taleplerimizin hiçbirine yer verilmemesini anlayamıyoruz. Bugün size aktardığım değişiklik taleplerini tüm üyelere aynen iletmenizi bekliyoruz" dedi.

Gül: Kaygı verici

Başbakan’ın CHP lideri Deniz Baykal’la yaptığı görüşmeye de katılan Gül, "Son metinde bazı can sıkıcı ifadeler var. Pek iç açıcı değil. Kaygı verici unsurlar var. Ama direniyoruz. 17’sine kadar bunların giderileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

’İmtiyazlı ortaklık’

Nikolai ile gergin bir görüşme yaptığını kaydeden Gül, "Yeni taslakta kabul edemeyeceğimiz maddeler var. 17 Aralık’a kadar daha da sıkıntılı maddeler gelebilir. Ama bu yeni koşulları hiçbir şekilde kabul etmeyeceğimizi ifade ettik" dedi. Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakmayan bazı ülkelerin isteklerinin metinde yer aldığını kaydeden Gül’ün "imtiyazlı ortaklık" benzeri ifadelerin de gündemde olduğunu söylemesi dikkat çekti. Gül, AB’nin talepleri arasında dolaylı olarak Ermenistan sınır kapısının açılması gibi isteklerin de yer aldığını dile getirdi.

Fransa baskısı

Taslakta boş bırakılan 2 bölümden biri olan ve müzakerelerin nasıl yürütüleceğini belirleyecek paragrafa "müzakerelerin ucunun açık olacağı ve başarılı olunamazsa imtiyazlı ortaklık ile sonuçlanabileceği" yönünde ifadeler konulması için, Fransa’nın AB’ye büyük baskı yaptığı bilgisi de dün Ankara’ya ulaştı. Diplomatlar, taslaktaki Türkiye bölümüne yeni eklenen, "AB’nin değerlendirmesinde daha yeni adayları bünyesine katma kapasitesinin önemli bir unsur olduğu" ifadelerinin özellikle Fransa’nın talebiyle konduğu izlenimini edindiklerini belirtti. Gül’ün Nikolai’ye hem bu ifadelere hem de tam üyeliği sulandıran alternatiflere "kesinlikle" karşı olduklarını bir kez daha ilettiği vurgulandı.

Yunanistan’a denge

Gül, Yunanistan’ın taslağa eklettiği "Ege’deki anlaşmazlıkların Uluslararası Adalet Divanı’na götürülmesini" öngören ifadeleri dengelemek için, 3 yıldır yürütülen istikşafi (keşif amaçlı) görüşmelerin de metne konmasını istedi. Ankara, "Uluslararası Adalet Divanı dışındaki diğer mekanizmalarında kullanılabileceğini de vurguladı.

Kıbrıs’ta taviz yok

AB’nin Rumları fiili tanıma anlamına gelen Ankara Anlaşması ek protokülünün yeni üyelerle imzalanması koşuluna da karşı çıkan Gül, bunun yerine "Türkiye’nin AB’nin yeni üyeleriyle Gümrük Birliği uygulamasına geçtiğinin" vurgulanmasını önerdi. Nikolai ise, Türkiye’nin önerilen son metni kabul etmesi temennisinde bulundu.

MİLLİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 13:49:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?