29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Gül kararı hukukçuları böldü

Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘kayıp trilyon’ dosyası için savcılığın verdiği takipsizlik kararı, Kanadoğlu’na göre zamanaşımı süresi işleyeceği için Abdullah Gül’ü aklayacak. Karar dokunulmazlığa kıyas yöntemiyle alındığı için çoğu hukukçu aksi görüşte

Ankara Başsavcılığı’nın “kayıp trilyon” davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği takipsizlik kararı tartışma yarattı. Gül’ün cumhurbaşkanlığı süresince zamanaşımının işleyip işlemeyeceği kafaları karıştırdı. Hazine Müsteşarlığı, itiraz hakkını kullanırsa dosya Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Hazine itiraz etmezse, karar kesinleşmiş olacak.

SADE VATANDAŞ SAYILIR

Sabih Kanadoğlu (Yargıtay Onursal Başsavcısı): Cumhurbaşkanının kişisel suçlarından sorumlu olduğuna ilişkin Anayasa’da hüküm yoktur. Ancak bu yokluk, onu sorumsuz kılmaz. Anayasa’da düzenleme olmadığı için cumhurbaşkanının seçilmeden önce veya seçildikten sonra işleyeceği suçlarla ilgili sade bir vatandaş ya da dokunulmazlığı kaldırılmış milletvekili gibi işlem yapılması gerekir. Başsavcılığın verdiği karar, Anayasa’da yer almayan bir ayrıcalığın eşitlik ilkesine aykırı olarak cumhurbaşkanına tanınmasıdır. Bundan sonra zamanaşımının durması da söz konusu olmaz ve görevi süresince geçecek zaman Gül’ün lehine işler. Hazine’nin itiraz hakkını kullanacağını sanmıyorum.

ZAMANAŞIMI DURMAZ

Prof. Dr. Nur Centel: Gül hakkındaki karar, milletvekili dokunulmazlıklarından hareketle kıyas yoluyla verilmiş bir karardır. Çünkü Anayasa’da bu konuda bir düzenleme yok. Kararın getireceği en önemli sonuç ise dava zamanaşımı süresinin Gül’ün lehine işleyecek olmasıdır. Anayasa’da bir düzenleme bulunmadığı için dava zamanaşımı süresinin durması söz konusu olamaz.

GÖREVİ BİTİNCE YARGILANIR

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı):
Başsavcılığın kararına göre cumhurbaşkanlığı süresince Gül’ün yargılanması söz konusu olamaz. Zamanaşımı konusunda, kıyas yoluyla karar olduğuna göre, milletvekilleri dokunulmazlığına ilişkin mevzuat uygulanır. Görev sona erene kadar dava zamanaşımı süresi durur. Görevi bitince yeniden başlar ve yargılama yolu açılır. Yunanistan Anayasası’nda, cumhurbaşkanlarının kişisel suçlarına ilişkin yargılamanın görev süresince askıya alınacağı ve görevi bitince yargılama yapılacağını düzenleyen hüküm var.

KIYAS YAPILDIĞINA GÖRE DURUR

Prof. Dr. Ahmet Gökcen: Anayasa yapılırken cumhurbaşkanının kişisel bir suç işleyeceği hesaba katılmamış. Bu durumda kıyas yoluyla karar verilmesinde hukuka bir aykırılık yok. Kıyas olarak alınan hüküm milletvekili dokunulmazlığı olduğuna göre, zamanaşımı konusunda da milletvekillerine uygulanan ‘görev süresince zamanaşımının durdurulması’ hükmü uygulanacaktır.

MANTIĞA UYGUN

Prof. Dr. Ülkü Azrak: Başsavcılığın kararı, Anayasa’da boşluk bulunduğu için hukuk mantığına uygun. Gül’ün görev süresince zamanaşamının işlemesi söz konusu olamaz. Görev süresi bittikten sonra yargılama yolu açılabilir. Hazine’nin itirazının gündeme geleceğini de sanmıyorum.

DAVA ORTADAN KALKMAZ

Prof. Dr. Emin Artuk: Görevi süresince cumhurbaşkanı yargılanamayacak ama zamanaşımı duracak. Davanın zamanaşımı nedeniyle ortadan kalkması söz konusu olamaz.

Tartışmalarda ‘adap’ uyarısı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, siyasi tartışmaları izlediğini belirterek, “Tartışmalarda adap, usul ve belli bir düzeye dikkat etmek gerekiyor. Milli birliğimizi, bütünlüğümüzü, ekonomik ve siyasi istikrarı muhafaza etmek hepimizin çıkarınadır” dedi.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül şöyle konuştu: “Bütün bu tartışmalar yapılırken adap, usul ve belli bir düzeye riayet etmek gerekiyor. Bu şundan önemli, milli birliğimizi, bütünlüğümüzü, ekonomik ve siyasi istikrarımızı muhafaza etmek hepimizin çıkarınadır. O bakımından bu tartışmalarda özellikle bu söylediğim unsurlara özen gösterilmesinin önemli olduğu kanaatindeyim. Bunun herkes için bugün de geçerli olduğu kanaatindeyim. O bakımdan bu tartışmaları izlerken 26 Mayıs’ta yazılı yaptığım hatırlatmayı bir kez daha kamuoyunun dikkatine getirmek istedim.”

Akşam
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 05:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?