19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Gül:Türkiye'de CIA işkence merkezi yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Amerikan Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) Türkiye’de işkence merkezi bulunduğuna dair iddiaların gerçekle ilişkisi olmadığını bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtlayan Abdullah Gül, bir basın organında New York Times Gazetesi’nde çıkan yazıya dayanılarak yayımlanan haberde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde CIA’nın işkence merkezlerinin bulunduğu iddiasının yer aldığını anımsattı. Oysa söz konusu yazıda Türkiye’ye yönelik herhangi bir atıfta bulunulmadığını ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Türkiye, komşusu Irak’ta tutuklulara karşı yapılan ve dünya kamuoyuna yansıyan insanlık dışı muamele ve işkence olayları karşısında uluslararası toplumun infialine ortak olmuş ve Hükümet olarak bu olayları kınamıştır. 25 Mayıs 2004 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğum konuşmada da belirttiğim gibi, söz konusu olaylar uluslararası insani hukuka ve evrensel değerlerle hiçbir şekilde bağdaşmamakta olup, hafızalardan kolayca silinmeyecek izler bırakmıştır.

ABD Yönetimi, bu olayların üzerine giderek, sorumluları ortaya çıkarmayı ve cezalandırmayı vaat etmiştir. Uluslararası kamuoyu önünde üstlenilen bu taahhütlerin en kısa zamanda sonuç vermesini ve adaletin yerini bulmasını beklemekteyiz."
ANKARA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2004 Çarşamba 16:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?