22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Gül’den Annan’a Kerkük mektubu

Ankara - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mektup göndererek, Irak seçimlerine ilişkin Ankara’nın görüşlerini iletti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Gül, 19 Ocak’ta gönderdiği mektupta, Türkiye’nin yaklaşan Irak seçimlerine bakışını anlattı ve BM’nin rolünün önemine dikkati çekti.

BM’nin seçimlerden tamamen sorumlu olmadığını, ancak seçimlerin düzenlenmesinde rolü bulunduğunu hatırlatan diplomatik kaynaklar, bu nedenle Gül’ün Annan’a gönderdiği mektubun Türkiye’nin kaygılarının dikkate alınması açısından önemli olduğunu söylediler.

Edinilen bilgeye göre Gül, mektubunda, seçimlerin düzenlenmesinin önemine dikkati çekerken, Irak halkının bütün unsurlarının katılımının sağlanması gerektiğini, bazı unsurların dışlanmasının ileride daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Gül, Türkiye’nin Kerkük konusundaki endişelerini de dile getirerek, Kürt gruplarının Kerkük ve çevresine yapay nüfus kaydırması yaptığını ve bu uygulamaların dikkatle incelenerek gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Annan’ın mektuba yanıt vermesi ise teamül olarak beklenmiyor. Annan’ın mektubu BM belgesi olarak yayımlayabileceği ya da Gül’ün mektubundaki unsurlar doğrultusunda Irak’taki özel temsilcisine tavsiyelerde bulunabileceği ifade ediliyor.

Bu arada, terör örgütü PKK/KADEK ile bağlantılı Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Demokratik Yeniden Yapılanma Partisi’nin Irak’taki seçimlere katılmaları "büyük ihtimal" olarak değerlendiriliyor. Ankara ise partilerin seçimlere katılamamasına yönelik girişimlerini sürdürüyor.

Öte yandan, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani’nin Kerkük konusunda Irak yönetimi, ABD ve İngiltere’den yazılı güvence aldıkları yönündeki açıklamasını da değerlendiren diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Irak geçici anayasasının 58. maddesinin uygulamaya sokulmasına yönelik kaygılarının sürdüğünü belirttiler.

AA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 00:12:40
Güncelleme :25 Ocak 2005 Salı 00:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?