18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gül´den Armitage´a Kerkük uyarısı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’a, Türkiye’nin Kürt grupların Kerkük’teki nüfus yapısını değiştirmesi çabalarına ilişkin duyduğu rahatsızlığı iletti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmenin ağırlıklı gündem maddesini Irak ve yaklaşan seçimler oluşturdu. Bunun dışında, Afganistan ve Kıbrıs gibi konular da ele alındı.

Görüşmede Gül, Irak’ta seçim sürecinde özellikle Sünni Arapların süreç dışında kalmaması gerektiğinin altını çizerek, Irak’ın bağımsızlığının kazanmasının ardından Şiilerin o dönemde süreç dışında kaldığını, bu nedenle de daha sonra dahil olmakta zorlandığını, şimdi aynı şeyin Sünni Arapların başına gelmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Kerkük’e ilişkin endişelerini gündeme getiren Gül, seçim sürecinde kentte dengelerin gözetilmesinin önemine dikkati çekti. Gül’ün Türkiye’nin kentin demografik yapısının Kürt guruplarca değiştirilmesi çabalarına yönelik ciddi endişeler duyduğunu söylediği ve bu gelişmelerin ’’ciddi sonuçlar doğurabileceğini’’ aktardığı öğrenildi. Armitage’ın da bu konuyu Kürt liderler Mesud Barzani ve Celal Talabani ile görüştüğünü söylediği bildirildi.

Gül, Kıbrıs konusunda da Türkiye’nin bilinen görüşlerini tekrarlayarak, referandum sonrası KKTC üzerindeki tecridin kaldırılması için ABD’den somut adım beklediklerini kaydetti.

Bu arada, Gül-Armitage görüşmesi sürerken, ayrı bir odada ABD’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nabi Şensoy başkanlığındaki heyetler, Irak’taki terör örgütü PKK/KADEK konusunu görüştü. Görüşmede Türk tarafı, buna ilişkin rahatsızlığını ileterek, ABD’den terör örgütüne karşı somut mücadele beklediğini aktardı.
AA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 15:43:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?