18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gül’den Ermenistan’a dostluk çağrısı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni sorunu konusunda, birtakım iddialarla ortaya çıkanlara yıllardır çağrıda bulunduklarını ifade ederken, tarihçiler araştırmaları yaparken ülkeler olarak halklar arasında dostluk ve işbirliği yollarının düşünülmesi çağrısında bulundu.


Gül, 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Cebeci Mezarlığı’ndaki Dışişleri Şehitliği’nde düzenlenen törene katıldı. Törende konuşma yapan Gül, 1973 yılından bu yana 19 değişik ülkede düzenlenen süikastler sonucunda 39 Türk diplomatı ve aile bireyinin yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Gül, teröristlerin Türk diplomatların ve görevlilerin yanı sıra onların eş ve çocuklarını da hedef aldığını vurguladı. "Tüm şehitlerimizin acısını yüreğimizin en derinlerinde hissediyoruz" diyen Gül, bu saldırıların Türkiye’yi bölge ve dünya barışına katkıda bulunma yönündeki temel politikasından saptıramadığını ve saptıramayacağını kaydetti.

Gül, kin ve nefreti gelecek kuşaklara taşıyan zihniyetin ortadan kaldırılması için uluslar arası toplumun hep birlikte harekete geçmesinin zamanının çoktan geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Biz bu amaçla birtakım iddialarla ortaya çıkanlara ’gelin bunları beraberce inceleyelim, gerçekleri ortaya çıkaralım’ diye senelerdir çağrıda bulunuyoruz. Son defa yaptığımız çağrıyla bu konuda bir komisyon kurulmasını önerdik. ’Bizim arşivlerimiz açıktır, siz de ilgili ülkeler de kendi arşivlerini açsın’ dedik. Türk olsun olmasın geçmişin trajedisini yaşamış olanların da teröre verdiğimiz şehitlerimizin de ruhları ancak böyle huzur bulacaktır, bundan siyasi propaganda malzemesi çıkarmak suretiyle değil. Tarihçiler bunu yaparken ülkeler olarak biz de halklarımız arasında dostluk nasıl kurulur, işbirliği nasıl yapılır bütün bunları düşünelim. Gençlerimizi, gelecek nesilleri birtakım emeller uğruna ipotek altına almak yerine onlara dostluk, kardeşlik ortamı yaratalım"

Törene, 17 Aralık 2004 günü Türkiye’nin Bağdat Byükelçiliği’ndeki görevlerine giderken uğradıkları bir terörist saldırı sonucu şehit edilen Türk güvenlik mensuplarının yakınları da katıldı.


ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 16:20:19
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 16:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?