20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Gülen kararı Gül'ü etkiler mi?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 7 yıldır süren Fethullah Gülen davasında "terör örgütü oluşturmak ve yönetmekten" verilen beraat kararını dün onayladı..

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, AK Parti iddianamesinde yer alması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de yakından ilgilendiren Fethullah Gülen davasında "terör örgütü oluşturmak" tan verilen beraat kararına karşı Yargıtay Başsavcılığı'nın yaptığı itirazı yetki yönünden reddetti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gülen'in 7 yıldır devam eden davasında son kararı verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen'in "terör örgütü oluşturmak ve yönetmek" suçundan yapılan yargılama sonrasındaki beraat kararının kaldırılmasını istemişti. Başsavcılık, Gülen'in "şeriat devleti kurmak amacıyla çete oluşturduğunun belirlenmesini, bu suçun da zamanaşımına uğradığı için davanın ortadan kaldırılmasını" istemişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın talebini sadece "yetki" yönünden inceledi ve 7'ye karşı 16 oyla reddetti.

Genel Kurul'daki, daha sonra yazılacak gerekçeye de yansıyan müzakereler sırasında şu şekilde özetlenen görüş kabul edildi: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin 'terör örgütü oluşturmak' suçlamasıyla yapılan yargılama sonunda verdiği beraat kararının kaldırılmasını isteme hakkı vardır. Ancak Başsavcılık, baştan sona bir yargılama yapılmadan suçun niteliğinin 'terör örgütü oluşturmak'tan, 'suç örgütü (çete) oluşturma'ya dönüştürülmesini istemektedir. Yargıtay Başsavcılığı'nın bu yönde bir itiraz yetkisi yoktur."

ÖRGÜT DEĞİL AMA...
Genel Kurul, "Gülen'in, terör örgütü oluşturmadığı" yönündeki kararı kesinleştirmiş oldu. Ancak Başsavcılığın, "şeriat devleti kurmak amacıyla suç örgütü meydana getirdiği" iddiasını incelemedi. Yargıtay Başsavcılığı veya başka bir kişinin yapacağı suç duyurusu sonunda Gülen hakkında "çete oluşturmak" suçundan dava açılmasının önü açık bırakıldı. Yurtdışına çıkış yasağı konulmayan Gülen hakkında bir gıyabi tutuklama kararı da bulunmuyordu.

Karar Gül'ü etkiler mi?

YARGITAY Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti hakkındaki davasında, dönemin Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Gül'ün Gülen okullarının desteklenmesi için dış temsilciliklere genelgeler gönderdiğini ileri sürmüştü. Parti kapatma davasındaki bu iddia nedeniyle Ceza Genel Kurulu'nun vereceği karar önem taşıyordu. Genel Kurul, "Gülen cemaati terör örgütü değildir" şeklindeki kararı kesinleştirerek bir ölçüde Cumhurbaşkanı Gül'ü rahatlattı. Ancak Başsavcılığın itirazını yetki yönünden reddederek Gül hakkındaki iddiayı havada bıraktı. Gülen okullarının yasa karşısında nasıl tanımlanacağına Anayasa Mahkemesi kendisi karar verecek.

...
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 07:05:04
Güncelleme :25 Haziran 2008 Çarşamba 07:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
El Salud IP: 88.236.134.xxx Tarih : 25.06.2008 14:14:11

Hoca efendi ve taraftarları kendilerini aklandı mı zannediyorlar. Daha önce hocaefendilerinin televizyonlarda yayınlanan kasetlerinde bir siyasi eylemci edasıyla terennüm ettiği; " devleti, yargıyı, emniyeti ve tüm kurumları sabırla ele geçirme niyetini" Türk insanı unuttumu zannediyorlar. Geçmişin tüm büyük hainleri İngiltere veya Fransanın kucağında büyümüşler ve nefretle ülkelerine saldırmışlardı. Hocaefendi'de büyümek için uygun kucak olarak ABD'yi seçti. Şimdi gelsin onların desteğiile devleti ve kurumlarını ele geçirmeye çalışsın bakalım. Deşifre olmuş bir vatan hainini bu ülke ne kadar katlanır. Hep beraber göreceğiz.