23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Gülen’i övmek serbest, eleştirmek yasak’

Nur cemaatinin lideri olarak bilinen ve yıllardır ABD’de yaşayan tartışmalı din adamı Fethullah Gülen hakkındaki yazı dizisinin yayımı mahkeme kararıyla durdurulan Cumhuriyet Gazetesi engelleme kararını "Övmek Serbest, Eleştirmek Yasak" başlığıyla duyurdu.

Gazete bugünkü sayısında birinci sayfa manşetinde tepkisini şöyle dile getirdi:

Mart’tan bu yana gazetemizde yayımlanan ’Fethullah Gülen’in 40 Yıllık Arkadaşı Nurettin Veren Anlatıyor’ yazı dizisinin ’kişilik haklarını ihlal ettiğini’ gerekçe göstererek yazı dizisine ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Tedbir kararını ’sansür’ olarak değerlendiren gazetemiz yazarı Çetinkaya, "Bu ülkede Fethullah Gülen yazı dizisi hazırlayıp propagandasını yapmak serbest, sorgulamak ise yasak" dedi.

Haber Merkezi- Fethullah Gülen, gazetemiz yazarı Hikmet Çetinkaya ’nın kaleme aldığı ve 1 Mart’tan bu yana gazetemizde yayımlanan ’’Fethullah Gülen’in 40 Yıllık Arkadaşı Nurettin Veren Anlatıyor’’ yazı dizisinin ’’kişilik haklarını ihlal ettiğini’’ gerekçe göstererek yazı dizisine ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

Gazetemize uygulanan bu tedbiri ’’sansür’’ olarak değerlendiren Hikmet Çetinkaya, ’’Bu ülkede Fethullah yazı dizisi hazırlayıp kendisini övmek ve propagandasını yapmak serbest, eleştirmek ve sorgulamak ise yasak’’ dedi.

Gülen adına avukatı Orhan Erdemli tarafından Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hikmet Çetinkaya ve Nurettin Veren hakkında tespit davası açıldı.

Erdemli, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, ’’Çetinkaya’nın Nurettin Veren ile yaptığı dizi röportajda müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğini, halen mevcut hukuka aykırı haksız saldırı ve saldırı tehlikesi karşısında müvekkilinin kişilik haklarına saldırıda bulunulmaması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini’’ talep etti.

5. Asliye Hukuk Hâkimi Mustafa Cahit Mergen, Erdemli’nin bu talebi üzerine, ’’açılan davada yargılama yapılıp karar verilinceye kadar davaya konu gazetemizin Fethullah Gülen ile ilgili yazı dizisinin, ihtiyati tedbiren yayımlanmamasına’’ ve ’’duruşmasının 19 Nisan 2005 tarihine bırakılmasına’’ karar verildi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bakan olarak açılan davalardan haberdar olmasının söz konusu olmadığını belirterek ’’Benim sıkıntım, Adalet Bakanı olarak mahkemeden verilen bir kararla ilgili düşünce ifade etmemin imkânsız oluşu. Bunu, değerlendirme yapmak istemiyorum anlamında söylemiyorum. Bakan olarak mahkeme kararıyla ilgili olarak düşünde ifade etmem doğru olmaz’’ değerlendirmesini yaptı.

Hikmet Çetinkaya, röportajının yayımlanan bölümlerinde Nurettin Veren’in çarpıcı açıklamalarına yer vermişti.

Veren, son dönemlerde ’’başörtüsü füruattır’’ açıklaması yapan Gülen’in daha önce cemaatine fotoğraf çektirmeyi, margarin kullanmayı, hatta kola içmeyi bile yasakladığını, kola içenleri ABD’ye yardım etmekle itham ettiğini belirterek Gülen’in şimdilerde ABD’nin misafiri olmasını çelişkili bulmuştu.

Veren, Gülen’in çalışma yöntemleri hakkında ise ’’Fethullah Hoca’nın üslubu hep sinsi, kapalı. İllegaliteyi seçmesi bu yüzden’’ yorumunu yapmıştı. Peçeyi Türkiye’ye 40 yıllık yol arkadaşı Gülen’in getirdiğini savunan Veren, şunları anlatmıştı:

’’İzmir’de doğmuş büyümüş benim annemin başı açıktı, 70 yaşında hacca gidinceye kadar... Ama benim evlendiğim kadın 17 yaşındaki hanımım, Fethullah Gülen ’burnunun ucu bile görünmeyecek’ dediği için, aynen Afganistan’daki burka gibi yüzünü örttü. Yüze peçe takmak Türkiye’de yoktur. Mahmutefendi Cemaati’nde de yoktur... Çarşaf giyer onlar ama yüzlerini örtmez, onlar da bizden sonra yüzlerini örttü. Durdu dedi ki ’Bu örtü meselesini bir laubalilik olarak görüyorum, tesettür odur ki, burnunun ucu, ayağının topuğunun ucu bile görünmeyecek.’ Şimdi bu açmazlar, bu söylemler ile o günküler otuz yıllık bir süreç. Ya o gün Kuran doğruydu ya da bugün Kuran’ı tersinden okuyoruz.’’

Veren, Gülen’in Amerika’daki evinde 30 gün yaşadığını belirterek son gün Gülen’in cinnet ve hezeyan getirerek kendisini öldürmek istemek noktasına gelince kaçmak zorunda kaldığını dile getirmişti.

Dizi yazısında Gülen okulları, şirketleri ve vakıflarının denetlenmediğine de işaret eden Veren, ’’Ben olayın üzerine gidince öldürülme tehdidi aldım. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu telefonla aradım. Bana koruma verildi. Ancak hâlâ takip ediliyorum. Can güvenliğim tehlikede. Gülen beni öldürtmek istiyor’’ iddialarında bulunmuştu.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 13:52:49
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 13:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?