30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Güler'den lamba talimatı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, tüm Türkiye'de akkor lambaları değiştirerek elde edilecek enerji tasarrufu sayesinde 2-3 ayda 2 adet Keban Barajı ve 140 milyon yetişkin ağaçlık zengin bir orman kurulabileceğini söyledi. 

TEMA Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye Enerjisini Arıyor" konulu 3. Genç TEMA Ulusal Çevre Kongresinde konuşan Güler, enerji tasarrufunun önemine dikkat çekerek, bu konunun bir önlem değil aynı zamanda bir enerji kaynağı türü olduğunu belirtti. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her bir 100 vat akkor lambayı 20 vatlık verimli lambayla değiştirdiğimiz zaman 2 ağaç dikmiş oluyoruz. Tüm Türkiye, verimli lambaları kullandığında 2 Keban Barajı kurmuş oluyorsunuz. Bütün işleriniz rast giderse, 2 Keban Barajını 5 yılda kurarsınız. Ama akkor lambaları değiştirerek, 1 ayda, bilemediniz 2-3 ayda, 2 Keban Barajı ve 70 milyon lambaya ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde, 140 milyon yetişkin ağaçlık zengin bir ormanı kurabiliriz."

Enerji verimliliği konusunda beyaz eşyada A sınıfı ürünlerin tercih edilmesinin ve bina yalıtımının önemine de işaret eden Bakan Güler, yalıtımsızlık nedeniyle Ankara'daki bir evin Almanyadaki bir eve göre 4 kat daha fazla enerji harcadığını aktardı.

Güler, Ankara'da en az enerji tüketen ve çevre dostu güneş evleri oluşturulduğunu belirterek, "Güneş evi projesini TOKİ ile de görüşerek seri üretimle çok daha ekonomik olarak gerçekleştirebilmemiz mümkün olabilir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 20:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
El Salud IP: 78.179.189.xxx Tarih : 3.05.2008 23:00:59

Biraz fantezi takılalım. Bir ülke düşünün yıllar önce ithal ettiği fuel-oil ile çalışan elektrik santralları vardı. Burası Türkiye. Bugün yine ithal ettiği doğal gazla elektrik üretiminin %45'ini karşılıyor. Ülkemizin önde gelen bilim adamları, çevreyi kirletmeyen doğal kaynağımız olan rüzgar gücününden elektrik üretiminde yararlanılması gerektiğini defalarca söylediler. Buna karşılık Nükleer santralların kurulması ile ilgili yasayı acele hazırlayıp çıkartarttık. Şimdi, ekonomik ömürleri dolduğunda sökülmeleri, kurulmalarından daha pahalı olan, enerji yakıtı olarak kullanılabilecek uranyum yada benzeri başka bir radyoaktif element kaynağı ve zenginleştirme teknolojisi olmayan bir ülke olarak nükleer santral üreticisi firmalar ile nikah kıymaya çalışıyoruz. Bir enerji bakanının evlerde kullanılan akkor lambalar yerine, ülkemizin belirlenen makro enerji politikalarından bahsetmesi gerekmez mi? Kaldı ki tasarruf ampulü olarak anlatılan aydınlatma araçları henüz ülkemizde üretilemiyor. Tamamı ithal edilen ürünler. Uzakdoğu ve Çin menşeili olan ucuz tasarruf ampullerinin ise ışık titreşimleri insanların göz sağlığını bozacak seviyede.