18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Güney Asya´da ölü sayısı 226 bini aştı

26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne en yakın yerler olan Endonezya’nın Aceh ve Kuzey Sumatra bölgelerinden gelen yeni rakamlar, kurban sayısını artırdı. Sağlık Bakanlığı, kayıpların da hayatlarından umut kesildiğini ve felakete kurban gidenlerin sayısının bu nedenle arttığını açıkladı.

Asya felaketinde ölenlerin sayısı en son 175 bin olarak açıklanmıştı. Endonezya’dan gelen son verilenle birlikte ölü sayısı 50 bin artarak 226 bini geçti.

Kayıp olan onbinlerce kişinin hayatından umudunu kesen Endonezya, ölü sayısının 166 bine yükseldiğini açıkladı. Böylece, tarihin en büyük tsunami felaketini yaşayan Güney Asya’da ölenlerin sayısı 226 bini geçti.

Endonezya Sağlık Bakanlığı, kaybın büyük olduğu Aceh ve Kuzey Sumatra’dan gelen son raporlara göre, ülkeyi 26 aralıkta vuran tsunami felaketinde ölenlerin sayısının 166 bine yükseldiğini duyurdu.

Böylece, Endonezya’daki ölü sayısı Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasından bu yana yaklaşık olarak 50 bin kişi yükseldi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Babmang Yudhoyono da, kısa bir süre önce Kuzey Sumatra’daki ölülerin sayılması işleminin durdurulması emrini vermişti.

Tsunaminin en şiddetli vurduğu bölgelerden Endonezya’nın Banda Aceh bölgesinde defin zorlukları nedeniyle sokaklarda hala, kimisi çıplak halde, cesetler bulunuyor.

Türk yardımları 15 milyon dolara ulaştı

Bu arada Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Güney Asya’daki felaketin ardından Türkiye’nin resmi ya da gayri resmi bağışlar yoluyla toplam 15 milyon dolar civarında yardım gerçekleştirdiğini açıkladı.

Başbakanlık tarafından gönderilen tıbbi malzeme ve yardım paketi yüklü iki askeri nakliye uçağı da deprem bölgelerine ulaştı.

Banda Aceh’ye giden uçakta, ağırlığı yaklaşık 10 ton olan 2 adet poliklinik, klor tableti, tıbbi malzeme, ilaç ve hijyen seti, Kolombo’ya gidecek uçakta ise ağırlığı yaklaşık 10 ton olan klor tablet, bebek seti, hijyen seti ve giyim malzemesinden oluşan yardım paketleri bulunuyor.

Kızılay’dan Endonezya’ya kalıcı ekip

Güney Asya’daki deprem ve tsunaminin ardından bölgedeki çalışmalara katılmak üzere, aralarında 14 doktor ve 15 hemşirenin de yer aldığı 36 kişilik Kızılay ekibi, Endonezya’ya gitti.

Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nca görevlendirilen gönüllü 14 doktor ile Kızılay’ın sağlık birimleri ve kan merkezlerinden görevlendirilen 15 hemşire, altı lojistik uzmanı ve bir psikoloğun bölgeye gittiğini kaydetti.

İKÖ’den 500 milyon dolar yardım

İslam Konferansı Örgütü, Güney Asya’ya 500 milyon dolar yardım gönderiyor. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu, felaketten etkilenen 35 bin çocuğa da ülkelerinde bakım ve eğitim imkanı sağlayacaklarını söyledi.

İhsanoğlu, Türkiye’den bölgeye az yardım gitmesinin de, organize olamamaktan kaynaklandığını belirtti.

İRTİBAT NUMARALARI
Türkiye
Dışişleri Bakanlığı:0312 2872565
Kızılay:0312 4302300

• Tayland Türkiye B.elçilik
Tel:(662) 2747262 / 63
Faks:(662) 2747261
Kriz Merkezi
Tel:(662) 2417454 / 62
Faks:(662) 2417450 / 53

• Endonezya Türkiye B.elçilik
Tel:(62-21) 5256250 - 5264143
Faks:(62-21) 5226056

• Maldivler Türkiye B.elçilik
Tel:(91-11)26 88 90 53-24 10 19 21
Faks: (91-11) 26 88 14 09
Fahri Başkonsolos İsmail Hilmi
Tel: 00960 45 05 59

• Sri Lanka Türkiye B.Elçilik
Tel:(91-11) 26 88 90 53-24 10 19 21
Faks:(91-11) 26 88 14 09

• Kuala Lumpur Türkiye B.Elçilik
Tel:(603) 888 745 30 - 42 57 22 25
Faks:(603) 42 57 22 27
Kriz Merkezi
Tel:(603) 888 20 10 - 888 20 48


Yaşanan tsunamı felaketinde 175 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Güney Asya için, İngiltere’de, ’Radio Aid’ adlı ortak yayında Ozzy Osbourne, Sting ve Mick Jagger gibi ünlü yıldızlar yardım topladı.

Türkiye saatiyle dün 08.00’de başlayan ve 12 saat süren yayına ortak olan 270 radyo istasyonu bir günlük kazançlarını yardım olarak bağışladı.

Afet bölgesine gelen doktorlar, pislik ve hastalığın kol gezdiği şehirde kuduz vakalarına rastlanabileceğine dikkat çekiyor.

Aceh’de salgın riski şimdilik yok

Endonezya’nın Aceh bölgesinde salgın riskinin şimdilik bertaraf edildiği duyuruldu. Birleşmiş Milletler’in felaketzede ülkeler için atadığı özel koordinatör Margareta Wahlström, Sumatra adasının kuzeyini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, ’’şimdilik salgın riski yok’’ dedi ve gevşememek gerektiğini vurguladı.

"Salgın hastalık için acil önlem alınmalı"

Tsunami felaketinin yaşandığı bölgelerde dün, acil önlem alınmaması halinde sıtma hastalığının 100 bin kişinin ölümüne yolaçabileceği uyarısı yapılmıştı.

Endonezya’da sağlık kuruluşlarının ülke çapında bir ilaçlama kampanyası planladığı da duyurulmuştu.

BM’den Aceh’teki görevliler için önlem uyarısı

BM yetkilileri, Endonezya’nın Aceh bölgesinde çalışan yardım görevlilerine saldırı düzenleneceği uyarısı nedeniyle BM güvenlik güçlerine üst düzey güvenlik önlemleri alınması uyarısı yapıldığını söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, 26 aralıktaki tsunami felaketinin ardından yardım çalışmalarının sürdüğü Endonezya’nın Aceh bölgesinde yabancı görevlilere yönelik terörist saldırı düzenlenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Aceh’li isyancılar: ’’Yardım görevlilerine saldırmayacağız’’

Endonezya’da Aceh eyaletinin bağımsızlığını isteyen isyancıların lideri, tsunami felaketinin ardından bölgede yardım çalışmalarını yürüten yabancı görevlilere saldırmayacaklarını söyledi.

İsyancıların lideri, ’’bu trajedilerin kurbanlarına yardım götüren hiçbir konvoyu pusuya düşürmeyeceğiz. Onların burada kalmalarını, acı çeken Aceh halkını yalnız bırakmamalarını istiyoruz’’ dedi.

İsyancı lider ayrıca, dağdan inerek, gıda yardımında bulunmaya ve cesetlerin toplanmasına yardım etmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Hindistan’daki gerillalar barış görüşmelerini iptal etti

Hindistan’ın güneyindeki Maocu gerillalar, eyalet yönetimiyle barış görüşmelerini iptal etti. Ülkenin iki komünist örgütünün liderleri, barış görüşmelerinin kesilmesine, Maocu gerillaların güvenlik güçleri tarafından öldürülmesini neden gösterdi.

Hindistan’da Maocu gerillalar, 30 yılı aşkındır toprak ve yoksullara iş talebiyle güvenlik güçleriyle çatışmalara giriyor.

Türk köyü sular altında

Bu arada, tsunaminin en şiddetli şekilde vurduğu Banda Aceh’de ’Türk köyü’ olarak bilinen bölgedeki 17 aile öldü ya da kayboldu.

17 ailenin yaşadığı köyde felaket sonrası sadece Osmanlı dönemine ait mezar taşları kaldı. Sahile yakın olan Amperium bölgesi de tamamen sular altında bulunuyor.

Bölgeyi yakından tanıyan ve bilgi veren Türk Pasifik İşadamları Derneği (PASİAD) üyesi Mahmut Özkafacı, köyde aynı zamanda Aceh Sultanı İskender Muda’nın anıt mezarının bulunduğunu söyledi.

Güney Asya zirvesi 6-7 şubatta yapılacak

Tsunami felaketi nedeniyle ertelenen Güney Asya Zirvesi 6-7 şubatta Bangladeş’in başkenti Dakka’da yapılacak.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Murşid Han, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nün (SAARC) yedi üyesinin de yeni takvim konusunda anlaştığını söyledi.

SAARC, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’dan oluşuyor.

Tsunami, 2 milyon kişiyi fakirleştirdi

Asya Kalkınma Bankası’nın raporuna göre, tsunaminin ardından bölgede muhtemelen yaklaşık 2 milyon kişi fakirleşti.

Rapora göre felaket, sadece Endonezya’da yaklaşık 1 milyon, Hindistan’da 645 bin, Sri Lanka’da da 250 bin kişiyi fakirliğe itti.

Raporda ayrıca, Maldiv Adaları’ndaki yerleşim birimlerinin yarıya yakınının felaketten etkilendiği ve buradaki nüfusun yarısından fazlasının fakirleşme riski içinde olduğu belirtildi.

Çocukların asker yapıldığı iddiası

Sri Lanka’daki BM Çocuk Fonu UNICEF’in temsilcisi Ted Chaiban, Tamil gerillalarının tsunami kurbanı çocukları asker yaptığı uyarısında bulundu.

Çocukların asker yapıldığı sorununa ilişkin kanıtlanmış üç vaka olduğunu belirten Chaiban, bu çocukların serbest bırakılması için Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları örgütünü ikna için görüşmelerde bulunulduğunu söyledi.

Çocukların üçünün de tsunamiden en çok etkilenen Sri Lanka’nın doğusundan oldukları kaydediliyor.

Yabancı yardım görevlilerine askeri koruma

Bu arada, isyancı Aceh bölgesindeki yardım çalışmalarına katılan yabancı askerlere ‘31 marta kadar ülkeyi bölgeyi terkedin’ çağrısı yapan Endonezya, güvenlik gerekçesiyle bölgenin büyük bir kısmındaki yabancı yardım görevlilerine askeri koruma verecek.

Endonezya ordusu, Banda Aceh ve Maluba dışındaki diğer çatışma yerlerinde askeri eskort gerektiğini belirterek, ’’ancak, herkesin güvenliğini sağlayacak kadar yeterli personele sahip değiliz’’ uyarısında bulundu.

Felaketinin ardından Endonezya’ya gelen binlerce yabancı asker ve yardım görevlisi, can kaybının üçte ikisinin meydana geldiği Sumatra’da yoğun bir yardım faaliyeti içinde çalışıyor.

Endonezya’ya ABD, Avustralya, Japonya, Almanya ve İngiltere’den gelen ve yardım faaliyetlerine katılan askerler silah taşımıyor.

Endonezya’nın isyancı Aceh bölgesinde 1976’dan bu yana bağımsızlık mücadelesinin yürütülüyor.

Tsunami erken uyarı sisteminin gerekliliği

UNESCO Genel Direktörü Koiçiro Matsuura, Hint Okyanusu’nda 2006 yılına kadar tsunami erken uyarı sistemi kurulması gerektiğini söyledi.

Gelişmekte olan küçük adalarla ilgili bir toplantı için Mauritius adasında bulunan Matsuura, her şeyin yolunda gitmesi halinde 2006’nın haziran ayına kadar kurulabilecek bu sistemin maliyetinin 30 milyon dolar olacağını belirtti.

Dünya geneli için tsunami erken uyarı sisteminin de bir yıl sonra 2007’nin haziran ayında çalışacak hale gelebileceğini kaydeden Matsuura, "Pasifik’teki sistemi diğer bölgelerde, Hint Okyanusu ve Karayipler’de de çalışır hale getirmeliyiz" dedi.

İki yıl önce Hint Okyanusu’nda erken uyarı sistemi kurulmasını önerdiklerini, ancak bir çok hükümetin parasızlıktan harekete geçemediğini belirten Matsuura, "dünya 26 aralıktaki tsunamilerden ders aldı. Çok pahalı bir bedel ödeyerek öğrendik" diye konuştu.

UNESCO, 1968’de kurulan Pasifik’teki tek bölgesel tsunami uyarı merkezini eşgüdümle yönetiyor. Örgüt, dünkü açıklamasında, aynı sistemin dünya genelinde kurulması için yardıma hazır olduğunu bildirmişti.

Hindistan’da dilenciler afet bölgelerine göç ediyor

Bu arada, tsunami felaketinden etkilenen ülkelerden Hindistan’ın bilgisayar teknolojisi alanındaki başkenti Bangalore kentindeki dilenciler, afet bölgelerindeki yardımdan yararlanmak üzere buralara göç etmeye başladı.

Times of India gazetesinin haberine göre, Bangalore kentindeki dilenciler, tapınakları, camileri, kiliseleri, otogar ve istasyonları boşaltarak tsunaminin vurduğu Tamil Nadu eyaleti ve diğer bölgelere akın etti.

Kimlik belirleme çalışmaları dokuz aydan fazla sürebilir

Tayland’da hayatını kaybedenlerin kimliklerinin dokuz aydan fazla bir sürede belirlenebileceği açıklandı.

Tayland’da tarihin en geniş kapsamlı adli tıp operasyonuna katılan yaklaşık 400 uzmandan Avustralyalı adli tıp uzmanı Jeff Emery, hayatını kaybedenlerin kimliklerinin dokuz aydan fazla bir sürede belirlenebileceğini kaydetti.

Tayland’ın turistik bölgesi Phuket Adası’nda Felaket Kurbanları Kimlik Belirleme Bilgi Merkezi’nin (DVI) açılışında konuşan Emery, kimlik belirleme işleminde hataya izin vermeyeceklerini bildirdi.

Çalışmalar kapsamında sadece kurbanlara ait olanlar değil, benzerlikleri tespit amacıyla yakınlarına da ait binlerce genetik bilgi de değerlendirmeye alınacak.

Kimlik belirleme işlemi temel olarak diş, cesedin bozulma durumuna bağlı olarak parmak izi ile DNA tespitine dayanıyor.

Adli tıp uzmanları, özellikle küçük çocukların diş kayıtları olmadığı için kimlik kayıt belirleme işleminin çok zor olduğunu belirtiyorlar.

Annan’dan ’geleceğe bakalım’ önerisi

Felaket bölgesindeki ilk ziyaretinde duyduğu hayreti "hayrete düşüyorsunuz, bu kadar insan nereye gitti, onlar nasıl yok oldu?" sözleriyle anlatan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, uluslararası topluluğun Güney Asya’yı vuran felaketten sonra artık geleceğe bakmasını istedi.

Genel Sekreter, ’’artık yüzümüzü geleceğe çevirmeli, hayatta kalanlar için neler yapabileceğimize bakmalıyız’’ dedi.

Felaket bölgelerindeki çocukların BM’nin yeniden inşa programlarının önceliği olduğunu belirten Annan, bu programların altyapının iyileştirilmesine yönelik olması gerektiğini vurguladı.

Annan, 6 ocakta Cakarta’da yapılan uluslararası toplantıda, uluslararası toplumun bölgeye acilen 977 milyon dolar yardım göndermesini istemişti.

Hint Okyanusu’na erken uyarı sistemi kuruluyor

6 ocakta Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapılan tsunami zirvesinde, Hint Okyanusu’na tsunami erken uyarı sistemi kurulması kararlaştırıldı. Toplantıda alınan iki önemli karar şunlardı:

Felaket bölgesinin BM’nin denetiminde uluslararası toplum tarafından yeniden inşa edilmesi

Toplantıda ayrıca, birçok ülke tarafından yapılan ’borçlar ertelensin’ çağrısından duyulan memnuniyet de dile getirildi ve borç planlamasının bir an önce yapılması istendi.

Güney Asya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından, tüm dünya ülkelerinin seferber olup topladığı ve vaat ettiği 10 milyar dolara yaklaşan yardım felaketten en çok zarar gören Endonezya, Tayland, Sri Lanka, Maldivler, Hindistan ve Somali’den oluşan altı ülkeye muhtemel bir rahatlama getirecek. Bu altı ülkenin toplam dış borç miktarı 272 milyar dolar olduğu açıklandı.

Toplam borcun ülkelere göre dağılımı

Endonezya: 98.16 milyar dolar

Sri Lanka: 9.34 milyar dolar

Hindistan: 107.2 milyar dolar

Tayland: 56.7 milyar dolar

Somali: 2.5 milyar dolar

26 aralıkta meydana gelen deprem ve sonrasında meydana gelen tsunamiden etkilenenler için toplanan yardımlar, sadece uluslararası toplumun gösterdiği duyarlılık açısından değil, siyasi ve ekonomik sonuçları açısında da önem taşıyor.

Uzmanlara göre, ABD’nin yardımı bu ülkenin Müslüman dünyasında imajını düzeltmesine yardımcı olabilir. Yardımların büyük bölümü 100 binden fazla ölü beklenen Müslüman Endonezya’ya gidecek. Endonezya’da özellikle Irak savaşı ve küresel terörle mücadeleden dolayı yoğun bir ABD karşıtlığı hakim.

Uzmanlara göre, yardımların Almanya’ya da siyasi getirisi olacak. BM Güvenlik Konseyi’nde daimi üyelik isteyen Berlin, Asya ülkelerinin gerekli desteğini artık alabilir.

BM’den altı ay boyunca yardım

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Güney Asya’daki deprem felaketzedelerine yardımı altı ay boyunca sürdüreceğini açıkladı.

BMMYK’dan yapılan açıklamada, örgütün, Endonezya ve Sri Lanka’daki felaketzedeler için milyonlarca doların harcanacağı altı aylık bir çalışma yapmayı planladığı belirtildi.

Yardım miktarı 10 milyar dolara yaklaştı

Güney Asya’yı vuran tsunami felaketinden sonra birçok ülke, uluslararası örgüt ve yardım kuruluşunun bölge için yapacakları yardım miktarı 10 milyar dolara yaklaştı.

AVRUPA

Almanya: 500 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 330.8 milyon euro bağış.

Norveç: 130 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 48 milyon euro bağış.

İtalya: 70 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 30 milyon euro bağış.

İngiltere: 140.72 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 187.63 milyon dolar bağış.

Danimarka: 56.5 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 15 milyon euro bağış.

İsveç: 72.37 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 57.9 milyon dolar bağış.

İspanya: 50 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 14 milyon euro bağış.

Finlandiya: 50 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan15 milyon euro bağış.

Fransa: 179.8 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 95 milyon euro bağış.

Belçika: 30 milyon euro.

İsviçre: 22.85 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 98,15 milyon dolar bağış.

Hollanda: 29 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 112 milyon euro bağış.

Avusturya: 8.16 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 10.2 milyon euro bağış.

Portekiz: 8 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 7 milyon euro bağış.

Çek Cumhuriyeti: 7 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 5 milyon bağış.

Rusya: 2 milyon dolar.

Polonya: 1.3 milyon euro.

İrlanda: 1 milyon euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 10 milyon euro bağış.

Macaristan: 885 bin euro.

Yunanistan: 850 bin euro, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 20 milyon euro bağış.

Romanya: 182 bin euro.

Monako: 100 bin euro.

AVUSTRALYA-ASYA

Avustralya: 760 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 118,35 milyon dolar bağış.

Japonya: 500 milyon dolar.

Tayland: 134 milyon dolar.

Çin: 83 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 15.1 milyon dolar bağış.

Hindistan: 23 milyon dolar.

Kamboçya: 40 bin dolar

AMERİKA

ABD: 350 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 350 milyon dolar bağış.

Kanada: 348.5 milyon dolar, artı devlet dışı kaynaklardan toplanan 123 milyon dolar bağış.

Meksika: 1 milyon dolar.

ORTADOĞU

Suudi Arabistan: 30 milyon dolar, devlet dışı kaynaklardan toplanan 82 milyon dolar bağış.

Katar: 25 milyon dolar.

Birleşik Arap Emirlikleri: 20 milyon dolar.

Kuveyt: 100 milyon dolar, devlet dışı kaynaklardan toplanan 8 milyon dolar bağış.

İran: 627 bin dolar.

AFRİKA

Zimbabve: 3.2 milyon dolar.

Gine: 200 bin dolar.

Senegal: 196 bin 300 dolar.

Madagaskar: 100 bin dolar.

Uluslararası örgütler

Uluslararası para fonu (IMF): 1 milyar dolar.

Dünya Bankası: 1 milyar dolar.

Asya Kalkınma Bankası: 500 milyon dolar.

İslam Kalkınma Bankası: 500 milyon dolar.

İslam Konferansı Örgütü: 118 milyon dolar.

Ölü sayısı 225 bine ulaştı

Güney Asya’daki tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 225 bine yaklaştı:

Bangladeş: 2

Doğu Afrika (Kenya, Seyşel Adaları, Somali, Tanzanya ve Madagaskar): 137

Hindistan: 15 bin 766

Endonezya: 166 bin

Malezya: 74

Maldivler: 74

Myanmar: 59

Sri Lanka: 38 bin 195

Tayland: 5 bin 305

TOPLAM: 225 bin 638

Haber alınamayan altı Türk kaldı

Dışişleri Bakanlığı, Güney Asya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından haber alınamayan Türklerin sayısının altı olduğunu açıkladı.

Tayland’da beş, Sri Lanka’da bir Türk vatandaşından haber alınamıyor.

Felakette dünyanın dört bir yanından çok sayıda yabancı da hayatını kaybetti, binlercesinden de haber alınamıyor. Tayland yetkilileri, sadece Tayland’ın kıyı bölgelerinde 36 ülkeden 2 bin 230 yabancının öldüğünü duyurdu.

Depreme kurban veren bazı ülkelerin dışişleri bakanlıklarının verilerine göre, öldüğü kesinleşenlerin sayıları şöyle:

Avusturya: 13 ölü, 136 kayıp

Avustralya: 15 ölü, 18 kayıp

Belçika: 6 ölü, 12 kayıp

Brezilya: 2 ölü

İngiltere: 51 ölü, 359 kayıp

Kanada: 6 ölü, 30 kayıp

Çin: 3 ölü, 15 kayıp

Hırvatistan: 1 ölü, 1 kayıp

Çek Cumhuriyeti: 1 ölü, 7 kayıp

Danimarka: 8 ölü, 46 kayıp

Finlandiya: 2 ölü, 174 kayıp

Fransa: 22 ölü, 74 kayıp

Almanya: 60 ölü, 720 kayıp

Hong Kong: 10 ölü, 56 kayıp

Macaristan: 20 kayıp

İsrail: 4 ölü, 7 kayıp

İtalya: 20 ölü, 268 kayıp

Japonya: 24 ölü

Lüksemburg: 2 kayıp

Meksika: 1 ölü, 15 kayıp

Hollanda: 8 ölü, 30 kayıp

Yeni Zelanda: 6 ölü, 1 kayıp

Norveç: 13 ölü, 78 kayıp

Polonya: 1 ölü, 10 kayıp

Rusya: 2 ölü, 8 kayıp

Singapur: 9 ölü, 15 kayıp

Güney Afrika: 10 ölü, 6 kayıp

Güney Kore: 12 ölü, 8 kayıp

İspanya: 3 kayıp

İsveç: 52 ölü, 637 kayıp

İsviçre: 23 ölü, 90 kayıp

Tayvan 3 ölü

Türkiye: 1 ölü, 6 kayıp

ABD: 35 ölü, 18 kayıp

İrlanda: 2 ölü, 2 kayıp

Arjantin: 2 ölü, 1 kayıp

Malta: 1 ölü

Yunanistan: 9 kayıp

Portekiz: 8 kayıp

Estonya: 3 kayıp

TOPLAM: 429 ölü, 2 bin 873 kayıp

BM Nüfus Fonu’ndan kadınların korunması çağrısı

Deprem ve tsunaminin yerle bir ettiği Güney Asya’da hayatta kalan kadın ve kızlara yönelik taciz, tecavüz gibi cinsel saldırıların arttığı yönündeki haberler üzerine bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, bölgedeki kadınların güvenliğinin acilen sağlanması çağrısında bulundu.

BMNF Direktörü yaptığı açıklamada, "sayısız kadının evlerini çekip çevirmek, çocuklarına ve geriye kalan diğer aile fertlerine bakmak için yalnız kaldığı bir dönemde, felaketten etkilenen bütün ülkelerdeki hükümetlerin ve yardım kuruluşlarının en birincil önceliği bu kadınların güvenliğini sağlamaktır" dedi.
ANADOLU AJANSI - CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 18:18:59
Güncelleme :20 Ocak 2005 Perşembe 00:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?