18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Güney Asya'nın borçları donduruluyor

Dünyanın en zengin yedi ülkesinden oluşan G7, Hint Okyanusu’ndaki tsunami felaketinden etkilenen ülkelerin dış borçlarını ertelemesi konusunda anlaştı.

İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown, bu ülkelerin, borçlarını ödemekle zarar gören bölgelere yardım götürmek arasında seçim yapmak durumunda kalmamaları gerektiğini söyledi.

Brown, "G7 ülkelerinin maliye bakanları adına sadece Güney Asya’daki durumdan duyduğumuz üzüntüde değil, aynı zamanda da acil yardımlar konusunda da birleştiğimizi söyleyebilirim. Borçların ertelenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Buna Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri dahil.." şeklinde konuştu.

Brown, G7’nin borçların ertelenmesi konusunda diğer alacaklı ülkelerle uzlaşmak için çalışabileceğini belirtti. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan da, afet yaşayan ülkelerin en acil ihtiyaçlarını belirlemeleri istendi.

Bu arada tsunamiden etkilenen ülkeleri ziyaret eden ülke liderleri yada siyasi isimlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Colin Powell, Endonezya ve Sri Lanka’yı ziyaret etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile Endonezya’daydı.

Bu arada Birleşmiş Milletler’in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Jan Egeland, ölü sayısının 150 bini aşabileceği uyarısında bulundu.

Japon hükümeti, yardım çalışmalarına katılmak üzere Güney Asya’ya 800’den fazla asker göndermeye hazırlandığını açıkladı. Bu Japonya’nın ülke dışına barışçıl amaçlarla yolladığı en büyük askeri birlik olacak. Japon Savunma Teşkilatı Başkanı Yoshinori Ono, "Ulaşım ihtiyacı var. Tıbbi yardım gerekiyor ve Salgın hastalıkların önlenmesi lazım. Bu yüzden, Japon Savunma Birimi’den askerlerimizi her zaman göndermeye hazırız" dedi.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 10:19:38
Güncelleme :8 Ocak 2005 Cumartesi 11:07:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?