18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Güney Asya'ya SMS ile 5 YTL

Türkiye’nin 3 GSM operatörü tsunamizedeler için aynı kampanyada buluştu. Kampanya 35 milyon cep telefonu abonesini hedefliyor. 2868’e boş mesaj gönderen, depremzedelere 5 YTL bağışlayacak. Her abone tek bir mesaj atsa, toplanacak yardım miktarı 126 milyon dolara ulaşabilecek.

KIZILAY ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başlattığı; Turkcell, Telsim ve Avea’nın desteklediği "Deprem-tsunami felaketzedelerine cepten yardım" kampanyası başladı. Kampanya çerçevesinde Türkiye’deki toplam 35 milyon cep telefonu abonesinin katkısını almak hedefleniyor. Kampanyanın hedefine ulaşması ve her bir abonenin 2868’e bir kısa mesaj göndermesi halinde 175 milyon YTL (126 milyon dolar) yardım toplanacak. Kampanyada her bir mesaj, 5 YTL’lik yardım sağlıyor.

Mesaj ücreti yok

Cep telefonu abonelerinin kampanyaya katılımları konusunda bir sınırlama getirilmedi. Aboneler 2868’e boş mesaj göndererek kampanyaya diledikleri kadar katılabiliyor. Kampanyaya katılanlardan gönderdikleri kısa mesaj için ayrıca bir ücret alınmıyor. Avea aboneleri istedikleri takdirde boş mesajlarını 5533’e göndererek kampanyaya 10 YTL katkıda bulunabiliyor.

Vergi alınmıyor

Ön ödemeli hatları kullanan abonelerden 5 YTL’lik kontör miktarı düşülecek. Faturalı abonelerin yaptıkları yardım miktarı ise faturalarına yansıtılacak. Kampanya sanal ortamda gerçekleştiği için kampanyaya katılım miktarı bilgisayarlar aracılığıyla her an takip edilebilecek. Yardım için vergi kesintisi de olmayacak.

Aksama oldu

"Tsunamiye Yardım Kampanyası"nın ilk gününde kısa süreli aksama yaşandı. Turkcell aboneleri dün öğlen saatlerine kadar kampanyaya katılamadı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Kızılay Başkanı Talat Yılmaz ile düzenlediği ortak toplantıda Turkcell, Telsim, Avea abonelerinin 2868’e boş mesaj göndererek tsunami felaketinden etkilenenlere 5 YTL’lik katkı sağlayabileceğini duyurmuştu. Ancak Turkcell abonelerinin gönderdiği mesajların bir bölümü geri geldi. Turkcell İletişim Sorumlusu Zuhal Şeker, kampanya duyurusundaki koordinasyon eksikliği nedeniyle Turkcell abonelerinin dün öğle saatlerine kadar kısa mesajla kampanyaya katılamadığını, ancak saat 12.30’dan itibaren aksaklığın düzeltildiğini ifade etti.

Mesaj numarası neden 2868 oldu

GÜNEY Asya’daki deprem-tsunami mağdurlarına "cepten yardım" kampanyasının mesaj numarası ortak tartışmayla belirlendi. Avea, "Biz 5533’le kampanyayı başlattık. Madem ortak iş yapıyoruz, bu numara ortak olsun" diye önerdi. Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz, Kızılay’ın kuruluş tarihinin 1868 olduğunu söyledi. 1 ile başlayan bir katılım numarası telefon operatörleri için uygun olmadığından bu öneri kabul edilmedi. Bunun üzerine 2868’de karar kılındı.

Vakıfbank’tan 150 bin YTL

VAKIFBANK, Güney Asya’daki deprem ve tsunami felaketi mağdurları için "Asya Ağlıyor-Yüzyılın Felaketine Yardım Elini Uzat" adıyla kampanya yürüten Kızılay’a 150 bin YTL yardım yaptı. Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kacar, Güney Asya’da felaketi yaşayanlara yardım için Kızılay’a 150 bin YTL vereceklerini belirterek, ayrıca Kızılay’ın kampanyasına destek için şubelerinde "2868" numaralı yardım hesabı açtıklarını ve dileyenlerin yardımda bulunabileceklerini söyledi. Kacar, Kızılay’ın yardım paralarını yurtdışına transferinde de masraf almayacaklarını da bildirdi. Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz da, kampanyalarında bugüne kadar 1 milyon 772 bin YTL toplandığını anlatarak, Vakıfbank’ın bu yardımıyla da rakamın 1 milyon 922 bin YTL’ye ulaştığını söyledi.

Tsunami inşaat ve gıda şirketlerine yaradı

GÜNEY Asya’yı vuran deprem felaketinin ardından bölge ülkelerinin borsalarında turizm hisseleri değer kaybederken, inşaat ve çimento hisseleriyle, gıda hisseleri değer kazandı. Tayland, Sri Lanka ve Endonezya gibi ülkelerin borsaları, yeni yılda yüzde 3-5 arasındaki getirileriyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 2 milyon insanın yiyecek ihtiyacının karşılanması gerektiğini hesaba katan yatırımcılar, Endonezya’nın önde gelen gıda üreticilerinden Indofood Sukses Makmur hisselerini yüzde 13 oranında yükseltti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 10:40:18
Güncelleme :8 Ocak 2005 Cumartesi 10:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?