20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Güneydoğu Gazisine ödenen para faiziyle geri alınacak

Kuzey Irak'ın Amedya Bölgesi'nde, içinde bulunduğu aracın uzaktan kumandalı mayınla patlatılması sonucu iki ayağını birden kaybeden Kazım Daşbaş'a, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından verilen 57 milyar liralık maddi ve manevi tazminatın faiziyle birlikte geri istendiği dava sonuçlandı. Gazi Uzman Çavuş Kazım Daşbaş, devletten aldığı 57 milyar liralık tazminatı, faiziyle birlikte geri ödeyecek.
Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davaya Gazi Uzman Çavuş Kazım Daşbaş, kardeşi Mehmet, annesi Yeter ile avukatı Mehmet Sevim katıldı. Adliyeye binasına kardeşi Ahmet'in kucağında gelen Gazi Daşbaş, mahkeme salonuna tekerlekli sandalye ile girdi.
Duruşmada, Kazım Daşbaş'ın avukatı Mehmet Sevim "Eski beyanlarımızda belirttiğimiz üzere, dava konusu olan bedel, müvekkilime mahkeme kararına istinaden ihtirazı kayıt konulmadan ödenmiştir. Ayrıca sebepsiz zenginleşmenin koşulları oluşmamıştır. Davanın kabulü halinde müvekkilimin sağlık durumu dikkate alındığında, eskisinden daha kötü duruma düşeceği açıktır. Bu sebeple davanın reddine karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Davacı vekili Hazine avukatı Bekir Polat ise eski beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, "Yüksek Askeri Mahkemesi'nin kararı açıktır. Davamızın kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme başkanı Nuran Canpolat, kararında, "Gerekçesi açıklanacağı üzere davacının davasının kabulü ile 57 milyar 240 milyon 40 bin liranın 15.03.2003 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile davalıdan tahsiline, ihtiyati tedbir kararının hükmen kesinleşmesine kadar devamına dair yasa yolu açık olması üzere verilen karar hazır tarafların yüzlerine karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı" şeklinde duruşmayı karara bağladı.
Bu sırada mahkeme salonunda hazır bulunan Gazi Daşbaş'ın annesi Yeter Daşbaş, karar üzerine oğluna sarılıp ağlamaya başladı. Duruşma salonundan güçlükle koridora çıkarılan Yeter Daşbaş, burada sinir krizleri geçirip bayıldı.
Adliye binasından yine kardeşi Ahmet'in kucağında çıkarılan Gazi Uzman Çavuş Kazım Daşbaş ise ayaklarını kaybettiği zaman devletin kendisine verdiği tekerlekli sandalyeyi almayarak, adliye binasında bıraktı.
Adliye binasında önünde yakınları ile birlikte ağlayarak bekleyen Kazım Daşbaş, vatani görevini yaparken bu türlü düşünmediğini, Gazilik unvanını ayaklar altına almamak için farklı şeyler yapmadığını belirterek, "Gazilik unvanının büyüklüğünü biliyorum. Onan için eylem yapmadım. Ben devletime güveniyordum. Vatani görevimi yaparken, Irak'a giderken bu türlü hiçbir şey düşünmedim. Ben orada şehit de olabilirdim" dedi.
Arabası ile adliye binasından ayrılırken, kendisine verilen Üstün Başarı ve Gazilik Belgesini gösteren Daşbaş, "Sırtımı sıvazlayan, Türkiye seninle gurur duyuyor diyen sayın komutanım, Genelkurmay Başkanım. Gazinizin ne hale düştüğünü görün" diye konuştu.
Bu arada bir açıklama yapan Gazi Daşbaş'ın avukatı Mehmet Sevim ise kararın düzeltilmesi için bir üst mahkemeye başvuracaklarını belirterek, "Duruşma sırasında da belirttik. Müvekkil, ayaklarını söz olsun, laf olsun diye kaybetmedi. Bu millet için, ülke için, vatan için kaybetti. Dolayısıyla haksız yere alınmış bir para söz konusu değildir. İki buçuk milyar manevi tazminat alınıyor, bu manevi tazminat, mahkeme tarafından ret ediliyor. Şu anda talep edilen tazminat içerisinde 2 buçuk milyar manevi tazminat da var. Bu milletin vicdanını yaralamıştır" dedi.

"MALİYE BAKANI ELİNE KINA YAKSIN"
Açıklamasında bu davada Gazi'den alınan tazminata devletin ihtiyacının olmadığını ifade eden avukat Sevim, "Biz Yargıtay aşamasında temyizimizi yapacağız. Biz, bu kararın Yargıtay tarafından geri gönderileceğine eminiz. Madem, Gazi'mize ödenecek para Türkiye'yi kurtaracak, Maliye Bakanı sayın Unakıtan, bundan dolayı sevinir. Eline kına yaksın diyorum. Başka bir şey de söylemiyorum. Loizido davasında gösterilen duyarlılığın aynı şekilde gazi Kazım Daşbaş'a da gösterilmesini istiyoruz. Bu karar kesinlikle hakkaniyet ve insaniyet kurallarıyla bağdaşmaz" dedi.
Diğer taraftan Gazi' Daşbaş ve yakınlarının yaşadıklarını görüntüleyen bazı basın mensuplarının da ağladığı gözlendi.
Gazi Uzman Çavuş Kazım Daşbaş, 1998 yılında, Kuzey Irak'ta Amedya Bölgesi'nde, bir operasyon sırasında, içinde bulunduğu aracın uzaktan kumandalı mayınla patlatılması sonucu iki ayağını birden kaybetmişti. Açılan davada, Daşbaş'a ayaklarını kaybetmesi üzerine 2 buçuk milyar manevi, 28 milyar lira da maddi tazminat ödenmesine karar verilmiş, o günkü hak edişlerle birlikte toplam 57 milyar para verilmiş, daha sonra yapılan hesaplanması neticesinde yanlış ödeme yapıldığı gerekçesiyle Gazi'den verilen tazminat faiziyle birlikte istenmişti.
İSMAİL GÜNEŞ - SİVAS (İHA)
Yayın Tarihi : 25 Mart 2004 Perşembe 17:41:02
Güncelleme :26 Mart 2004 Cuma 01:04:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?