17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Güvenlik Duvarı' Lahey Adatelet Divanı'nda

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerek Lahey Adalet Divanı'nda görüşülmesine karar verdiği "Güvenlik Duvarı", 23 Şubat Pazartesi günü başlayacak duruşma ile 3 gün boyunca tartışılacak. İsrail, Lahey Adalet Divanı'nın yargılama hakkını boykot ettiğini açıklarken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülke ve 2 kuruluş, Çarşamba gününe kadar devam edecek olan duruşmada Filistin'e destek verecek. Duruşma öncesinde, İsrail ve Filistin tarafları uluslararası kamuoyunu etkilemek için yoğun bir propaganda çalışması yürütüyor.
İsrail tarafından intihar saldırılarını önlemek amacıyla inşaatına başlanan ve üçte biri tamamlanan 740 kilometre uzunluğunda 8 metre yüksekliğindeki Güvenlik Duvarı, BM Genel Kurulu'nun 2003 yılı sonunda aldığı kararla, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Lahey Adalet Divanı'nda görüşülecek. İsrail, Pazartesi sabahı başlayacak olan mahkemeyi boykot edeceğini açıkladı. Mahkemeye hiçbir temsilci göndermeyeceğini açıklayan İsrail Hükümeti, 30 Ocak'ta Lahey'e sundukları demecin yeterli olacağını açıkladı. ABD ve İngiltere'nin başını çektiği Avrupa Birliği ülkeleri, Lahey Adalet Divanı'nın Güvenlik Duvarı'nın meşruiyetini sorgulamaya hakkı bulunmadığını açıkladı.
Pazartesi sabahı Filistinli delegelerin açılış konuşmaları ile başlayacak olan duruşma, Çarşamba günü Arap Birliği'nin görüşlerini bildirmesi ile sona erecek. Mahkeme, 3 gün boyunca "http://www.icj-cij.org" internet adresinden canlı yayınlanacak. Mahkemede sadece İngilizce ve Fransızca dilleri geçerli olacak. Bugüne kadar 44 ülke, Güvenlik Duvarı ile ilgili yazılı görüşlerini Lahey'e ulaştırırken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bu ülkelerden 14'ü sözlü tanıklık yapacak.
Duruşmada Türkiye'nin dışında Güney Afrika, Suudi Arabistan, Bangladeş, Belize, Madagaskar, Malezya, Senegal, Sudan, Ürdün, Cezayir, Küba ve Endonezya ile İslam Konferansı da sözlü tanıklık edecek.
Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, Arap ülkelerinin Lahey'deki mahkeme öncesinde Filistin'e gerekli desteği göstermemesinden yakındı. Bakan Nebil Şaat, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Çok üzgünüm ki hala birçok Arap ülkesi mahkemeye görüşlerini bildirmedi" dedi.
İsrail Parlamentosu'ndaki Arap milletvekilleri de Lahey'e giderek Filistin'e deste olacak. İsrail Parlamentosu Knesset'in iki üyesi olan Ahmet Tibi ve Muhammed Barakeh, hem mahkemede tanık olarak görüş bildirecek hem de Lahey'deki duvar karşıtı gösterilere katılacak. Hadaş Partisi milletvekilleri Tibi ve Barakeh'in Lahey'de Filistin tarafını destekleyecek olmalarına İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un partisinden büyük tepki geldi. Likud Partisi milletvekilleri, İsrail meclis üyelerinin uluslararası platformda İsrail karşıtı tutum sergileyecek olmalarının kabul edilemez bir davranış olduğunu belirterek, Knesset Etik Komitesi'ne şikayette bulundu.
Mahkemeyi boykot edeceğini açıklayan İsrail, aleyhte bir karar çıkmaması ve dünya genelindeki Yahudi karşıtlığının artmaması için Lahey'de büyük çaplı gösteriler düzenleyecek. İsrail'deki seyahat acenteleri, dört büyük yolcu uçağı kiralayarak Lahey'e gidiş-dönüş 150 dolar olan turlar düzenledi. İsrail'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Lahey'e gidecek olan yüzlerce İsrailli, mahkeme binası önünde gösteri düzenleyecek.
Kudüs'te Ocak ayında 11 kişinin öldüğü bombalı intihar saldırısında hurdaya dönen 19 numaralı yolcu otobüsü de mahkemenin bulunduğu Lahey'e gönderildi. Gönüllü ZAKA birliği tarafından özel bir kargo uçağıyla Hollanda'ya götürülen otobüs, mahkeme önünde sergilenecek. İntihar saldırılarında ölen 927 İsrailli'nin fotoğrafları ve isimlerinin yazılı olduğu pankartlar 927 Yahudi öğrenci tarafından mahkemenin önündeki caddede 3 gün boyunca taşınacak. Dünyadaki tüm Yahudiler'i örgütleyen Yahudi Ajansı (Jewish Agency), Lahey'de mahkeme üyelerini ve uluslararası kamuoyunu etkilemek için organize edilen tüm programları finanse edeceğini açıkladı.
Filistin tarafı ise mahkemeye yoğun bir şekilde hazırlandı. Lahey'de lehlerine bir karar çıkması için hem Avrupa kentlerinde hem de Filistin'de büyük çapta gösteriler düzenlenecek. Pazar günü başlayacak gösteriler, Çarşamba gününe kadar devam edecek. Avrupa'da yaşayan Filistinliler, dünyanın dört bir yanından gidecek olan Barış Gönüllüleri ile birlikte, Lahey Adalet Divanı önünde gösteriler düzenleyecek.
Filistin Eğitim Bakanlığı, Pazar ve Pazartesi günü tüm okullarda ilk dersin Güvenlik Duvarı ve Lahey Adalet Divanı olacağını duyurdu. Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve duvarı anlatan küçük bir el kitabı, tüm okullardaki öğrencilere dağıtılacak. Duvardan etkilenen Batı Şeria'nın Cenin, Tulkarem, Kalkilya, Ramallah, Beytüllahim, El Halil, Nablus ve Eriha kentlerinde Pazartesi günü, uluslararası barış gönüllülerinin de katılımıyla büyük çapta gösteriler düzenlenecek. Pazartesi günü saat 12.00'de sirenler ve kilise çanları tüm Filistin kentlerinde 5 dakika boyunca çalacak. Trafikteki araçlar duracak. Filistin'deki tüm bakanlıklar, resmi kurumlar, okullar saat 12.00'den başlamak üzere 1 saat boyunca iş bırakacak. Tüm Filistinli çalışanlar, işçiler ve öğrenciler, bulundukları yerdeki gösterilere katılmaya davet edildi. Filistin'deki tüm gösterilerde, Organizasyon Komitesi tarafından kararlaştırılan "Ayrım duvarı yıkılana kadar direnişe devam" sloganı kullanılacak.
Filistin lideri Yaser Arafat, duvarla ilgili bir konuşma yapacak. Arafat'ın konuşması tüm Filistin radyo ve televizyonlarından canlı olarak yayınlanacak. Televizyonlar, duvarla ilgili özel programlar hazırlayacak.
İsrail Ordusu ise, Pazartesi günü tüm Batı Şeria kentlerinde yapılacak protesto gösterileri için yüksek alarm seviyesine geçti.
SELMAN ÖZTÜRK - KUDÜS (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 10:52:00
Güncelleme :21 Şubat 2004 Cumartesi 16:06:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?