18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hacca rekor başvuru

Bu yıl kutsal topraklara gidecek olan 70 bin hacı adayının isimleri belli oldu. 81 ilden 305 bin kişi hacca gitmek için müracaat ederken, bu rakam rekor olarak tarihe geçti. Hacı adaylarını belirlemek için bu yıl ilk kez kura çekimi bilgisayar ortamında yapıldı.

Merkezi kura çekimi 1 saat 8 dakika sürdü. Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapılan 2006 yılı hac kura çekilişine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile çok sayıda hacı adayı katıldı. Toplantının açılışında gerçekleştirilen hac tanıtım filminin gösterimi sırasında bazı hacı adayları gözyaşlarını tutamadı. Toplantının açılışında konuşan Bardakoğlu, Türk hac organizasyonuna dünya başarı ödülü verildiğini hatırlatarak, her yıl daha iyi olabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Haccın bir turizm ve sıradan bir seyahat olmadığının altını çizen Bardakoğlu, "Hedefimiz hacılarımızın kalacağı evlerin sağlıklı, odaların müstakil olmasıdır. Bu nedenle hacı adaylarımızın eğitimine ağırlık veriyoruz" dedi.

2006 yılında Türk hacı adaylarının kalacağı evlerin Mekke-Medine'deki Harem'e yakın ve evlerin daha ferah olduğu müjdesini veren Bardakoğlu, hacılara yemek hizmeti de sunacaklarını kaydetti.

Bardakoğlu, ulaşım araçlarının iyileştirilmesi ve bilgi kaynaklarının artırılması içinde çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Kura çekilişinin açık, şeffaf ve hakkaniyete uygun olduğunu anlatan Bardakoğlu, ilk kez bilgisayar ortamında yapılacak çekilişin 1 saat süreceğini söyledi. Geçen yıl kura çekilişine katılıp boynu bükük kalanlara bu yıl öncelik tanınacağını ifade eden Bardakoğlu, "Biz müracaat eden bütün kardeşlerimizin hacca gitmesini istiyoruz. Ancak İslam devletlerinin büyük bir camia olması, mekanın ve zamanın sınırlı olması nedeniyle kota uygulanıyor. Ev sahibi ülke haccın ibadet olmaktan çıkıp izdihama dönüşmesini istemiyor. Biz de bu kotayı anlayışla karşılıyoruz. Türkiye'nin kotası 70 bin olmasına rağmen 305 bin kişi başvurdu. Daha fazla kardeşimizin hacca gitmesi için imkanları zorlayacağız" diye konuştu.

Bardakoğlu, önceki gün vefat eden Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. Bardakoğlu'nun konuşmasından sonra kura çekilişine geçildi. Dev ekrana yansıtılan çekiliş bütün iller için ayrı ayrı yapıldı. Çekilişi tamamlanan illerde kurada çıkan hacı adaylarının isimleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinden yayınlanmaya başlandı. Bu arada çekilişe katılan hacı adayları heyecanlı olduklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2005 Salı 15:31:57
Güncelleme :2 Ağustos 2005 Salı 15:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet emin IP: 88.231.196.xxx Tarih : 11.05.2008 13:30:42

Biz Ler Nasıl Örenecez hacı adaylarının ismini o Kadar Ugraştım Bulamdım Lütfen yardımcı olurmusunuz